VVD is klaar met islamitische rector na haatzaaiende uitlatingen

20 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Rector Ahmet Akgündüz van de Islamitische Universiteit van Rotterdam (IUR), heeft zich hatelijk uitgelaten over politieke tegenstanders. Akgündüz schrijft op Twitter dat de Koerden ‘honden’ zijn.

Ook zegt hij te bidden tot ‘de daders die de honden vernietigen’. Het is niet de eerste keer dat de rector dergelijke uitlatingen op internet doet.

In aanloop naar de Turkse verkiezingen in juni noemde hij de pro-Koerdische partij HDP ‘een partij van homo’s en Armeniërs’. Degenen die niet op president Recep Tayyip Erdogan stemmen, waren ‘domme moslims’ volgens Akgündüz.

Bussemaker

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) drong toen al aan op het wegsturen van de rector, maar dat gebeurde niet. Nu Akgündüz zich opnieuw negatief heeft uitgelaten, is de maat vol. ‘Zo kan het niet langer,’ zegt VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg dinsdag tegen het AD.

Hij vindt dat de rector zich afzet tegen Nederland, in plaats van dat hij de verbinding zoekt. De Tweede Kamer wilde in juli al dat de accreditatie van de universiteit zou worden ingetrokken, maar dat is alleen mogelijk als wordt aangetoond dat de kwaliteit van het onderwijs tekort schiet.

Het onderwijs van de Islamitische Universiteit – die eigenlijk geen universiteit is, maar hbo-opleidingen aanbiedt – werd in juli nog positief getoetst door accreditatie-organisatie NVAO, waardoor Akgündüz nog steeds rector is.

Wetsvoorstel

Bussemaker diende op haar beurt een wetsvoorstel in, waarmee zij het mogelijk wil maken om scholen te kunnen bestraffen die zich niet houden aan de opdracht tot maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. Ze is nog in afwachting van het voorstel.

De school staat al langer onder verscherpt toezicht, omdat Akgündüz anti-westerse opvattingen op Facebook schreef. Hij vond onder meer dat Turks-Nederlandse europarlementariërs landverraders zijn.