Vluchtelingen mogen in leegstaande Rijkspanden wonen

02 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Asielzoekers met een vluchtelingenstatus kunnen worden ondergebracht in leegstaande panden van het Rijk. De overheid hoopt zo verdringing op de sociale huurmarkt tegen te gaan.

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst (VVD) maakte dat vrijdag na de ministerraad bekend.

Gevangenissen

Het zijn onder meer leegstaande kantoren, kazernes, zorginstellingen en gevangenissen. In totaal gaat het om 80.000 vierkante meter waarin duizenden vluchtelingen kunnen wonen, meldt de minister.

Het Rijksvastgoedbedrijf biedt de panden, die voor de verkoop bedoeld zijn, aan de gemeenten aan. Die kunnen ze na de nodige aanpassingen inzetten om vluchtelingen die in Nederland mogen blijven een tijdelijke woning te bieden. De panden kunnen ook door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) worden ingezet voor noodopvang.

Wachtlijsten

De maatregel is nodig om de doorstroming te vergroten vanuit de asielzoekerscentra. Veel mensen met een vluchtelingenstatus zitten vaak onnodig in een asielzoekerscentrum omdat er geen sociale huurwoningen beschikbaar zijn.

Op dit moment worden er vooral tijdelijke oplossingen gezocht om de vele asielzoekers te plaatsen. Maar lang niet alle tijdelijke oplossingen vallen in de smaak. Zo verliet een kleine veertig migranten de noodopvang Heumensoord bij Nijmegen vrijdagmiddag kort na aankomst weer, omdat ze ontevreden waren over de geboden voorzieningen.

Sober

Premier Mark Rutte (VVD) waarschuwde vrijdag wel dat het ook in de Rijksgebouwen om sobere opvang gaat. Het kan voorkomen dat meerdere families zullen moeten samenwonen in een huis. ‘Soberheid is onvermijdelijk’, zei Rutte.

Het kabinet wil voorkomen dat de huisvesting van vluchtelingen die hier mogen blijven leidt tot langere wachttijden voor andere woningzoekenden.

Buitenland

In het buitenland wordt al vaker van overheidsgebouwen gebruik gemaakt bij de opvang van migranten en vluchtelingen. Zo worden migranten op doorreis in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen onder meer opgevangen in een oud gebouw van het ministerie van Financiën.

En in Kroatië, Hongarije en Duitsland worden migranten opgevangen in voormalige legerkazernes. Duitsland heeft eerder al laten weten extra huizen bij te gaan bouwen voor de vluchtelingen.