Syrische vluchtelingen: geef ons voorrang!

24 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Syrische asielzoekers die naar Nederland zijn gekomen, hadden er niet op gerekend dat ze maanden moesten wachten totdat hun asielaanvraag in behandeling zou worden genomen. Ze willen dat échte vluchtelingen voorrang krijgen.

Asielzoekers die nu Nederland binnenkomen, worden van crisisopvang naar crisisopvang gestuurd. Eenmaal in een noodopvang moeten ze soms maanden wachten totdat hun asielaanvraag in behandeling wordt genomen. Maar lang niet iedereen kan daar op wachten.

Wanhoop

‘We kozen voor Nederland, omdat we hoorden dat we snel onze kinderen hiernaartoe konden halen,’ zegt Sahin (35) uit de buurt van Aleppo tegen elsevier.nl.

‘We zijn hier nu al meer dan een maand en onze asielaanvraag is nog niet eens in behandeling genomen,’ zegt zijn neef neef Amed (35). De twee mannen zijn wanhopig omdat ze hun kinderen achtergelaten hebben in gebied dat wordt bezet door Islamitische Staat (IS). ‘Na ons vertrek is er een briefje op de deur gedaan waarop staat dat iedereen in het huis wordt uitgemoord als de man des huizes niet binnen 15 dagen terug is. We proberen dit duidelijk te maken, maar er is niemand die naar ons luistert’.

Verbaasd

Ammar, een 42-jarige muziekleraar uit Homs, zegt verbaasd te zijn over de vele verschillende nationaliteiten in de asielopvang. ‘Ik zie hier Irakezen, Afghanen, Palestijnen, Afrikanen en zelfs Albanezen. Wat doen al die mensen hier? Ik had verwacht dat ik hier in de opvang alleen met Syriërs zou zitten, maar in werkelijkheid zijn wij hier maar met 15 procent’.

De Syriërs zijn ervan overtuigd dat het asielsysteem in Nederland is overbelast door de vele personen die onterecht asiel komen aanvragen. ‘Op dit moment is er geen systeem. Sommigen zijn na vijf dagen al aan de beurt, anderen moeten zes maanden wachten,’ zegt Mohammed (47) uit Aleppo. ‘Personen met urgentie zouden voorrang moeten krijgen. We hebben geen tijd te verliezen’.

Hongerstaking

Sommige Syrische vluchtelingen zijn zo radeloos dat ze ingrijpendere middelen kiezen om aandacht te vragen voor hun situatie. In Haarlem zijn tientallen Syriërs in hongerstaking gegaan, schrijft het Haarlems Dagblad.

‘De gevechten in Syrië zijn dertig meter van mijn huis. Als ik mijn vrouw en kinderen pas over twee jaar over mag laten komen, zijn ze waarschijnlijk al dood’, zegt een Syrische asielzoeker tegen de krant.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft toe dat asielaanvragen langer duren dan normaal. Staatssecretaris van Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) stuurde vorige week een brief aan asielzoekers om hun verwachtingen te temperen.