Dijkhoff tempert verwachtingen migranten in een brief

20 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Migranten komen vaak met hoge verwachtingen naar Nederland, maar door de enorme asielstroom kunnen die steeds minder worden waargemaakt. Reden voor staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) om een brief te sturen.

‘Er komen nu veel asielzoekers zoals u naar Nederland. Daarom is het in de opvang erg druk en duren de asielprocedures lang,’ zo begint Dijkhoff zijn brief, die in het Engels is verstuurd.

Slapen

De staatssecretaris wil asielzoekers duidelijk maken dat er te weinig opvangplaatsen zijn in normale opvangcentra. Hierdoor worden migranten vaker ondergebracht in tijdelijke locaties en moeten ze na enkele dagen al verhuizen en soms met veel mensen op een kamer slapen.

Ook is het niet mogelijk om snel duidelijk te maken of iemand asiel krijgt. ‘Het duurt nu bijna een half jaar voor uw aanvraag in behandeling kan worden genomen. Daarna begint de procedure om te beslissen over uw asielaanvraag,’ staat in de brief.

Gezin

Verder moeten asielzoekers er rekening mee houden dat ook als zij een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen, het nog even zal duren voor ze een huis krijgen. Met een tijdelijke verblijfsvergunning is het bovendien nog niet mogelijk om andere gezinsleden over te brengen.

‘Het kan lang duren voordat u hierover duidelijkheid krijgt en uw gezin daadwerkelijk naar Nederland komt.’ Hoelang dat duurt, blijft onduidelijk.

Vragen

Dijkhoff zei maandagavond in televisieprogramma Pauw dat zowel de Eerste als Tweede Kamer vindt dat asielzoekers ‘op zijn minst duidelijkheid’ moeten krijgen. ‘Je merkt nu je op veel meer plekken opvang hebt dat ook burgemeesters bellen met vragen van asielzoekers.’

Vorige week kwamen er 2.200 asielzoekers naar Nederland, een daling ten opzichte van een week eerder toen er nog 2.500 naar Nederland kwamen.

Dat er steeds meer onvrede is onder asielzoekers bleek maandag uit een bericht van de NOS. Een groep van zo’n twintig migranten weigerde te vertrekken uit een crisisopvanglocatie in Vriezenveen. Zij waren het zat om van noodopvang naar noodopvang te worden gebracht.

Na een gesprek met de gemeenten besloot de groep alsnog naar een andere locatie te vertrekken.