Staatsliedenbuurt: Hamza B. krijgt 20 jaar in hoger beroep

22 oktober 2015Leestijd: 1 minuut
'ANP'

De Amsterdamse crimineel Hamza B. is donderdag in het Marokkaanse Tanger in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar celstraf vanwege zijn aandeel in de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Het is dezelfde straf die hij in eerste aanleg kreeg.

De rechtbank oordeelde opnieuw dat B. de bestuurder was van de auto van waaruit werd geschoten.

De zaak werd in Tanger dertien keer uitgesteld. In augustus kwam naar buiten dat de rechtbank werd beschuldigd van corruptie. Rechters zouden in zowel de eerste als de tweede aanleg geld hebben aangenomen van familie van B. Zij zouden hen hebben omgekocht om te voorkomen dat hij levenslang zou krijgen. De Nederlandse autoriteiten uitten ook hun zorgen over mogelijke omkoping.

Vliegveld

Hamza B. vluchtte na de schietpartij in de Staatsliedenbuurt eind 2012 naar Marokko, maar kon daar in juni 2013 op het vliegveld worden aangehouden. In Nederland werd hij verdacht van de moord op de 28-jarige Youssef Lkhorf en de 21-jarige Said El Yazidi en van poging en van poging tot moord op twee motoragenten.

Toen hij in Marokko werd aangehouden, was hij op het vliegveld om zijn vriendin op te halen, die vanuit Nederland was overgekomen. De vrouw werd gevolgd door de politie, waardoor hij kon worden ingerekend.

Op verzoek van Nederland heeft Marokko, dat geen eigen onderdanen uitlevert, de vervolging van B. overgenomen. Hij kreeg minder straf dan zijn medeverdachten Adil A. en Anouar B., die door de rechtbank in Amsterdam dit jaar tot levenslang werden veroordeeld.