Recordaantal asielzoekers naar Nederland

21 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Nooit eerder kwamen er zoveel asielzoekers en nareizende familieleden in een maand naar Nederland als in september. De Immigratie- en Naturalisatiedienst registreerde vorige maand 8.400 mensen.

Het percentage migranten dat in september naar Nederland is gekomen ligt 21 procent hoger dan in augustus. Het aantal wordt sinds 1975 bijgehouden en nooit eerder heeft dat aantal asielzoekers zo hoog gelegen, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag publiceert.

Het werkelijke aantal ligt volgens het CBS nog hoger. ‘Door de grote asielstroom is er een achterstand ontstaan bij de registratie. Vluchtelingen in de noodopvang worden pas meegeteld zodra ze officieel worden geregistreerd,’ zegt onderzoeker Dick ter Steege woensdag in De Telegraaf.

Syriërs

De grootste groep migranten is afkomstig uit Syrië. In september werden 5.200 Syriërs geregistreerd, dat is 62 procent van alle asielzoekers. De overige groep komt uit Eritrea (920) of Irak (415). Ook hebben zich 905 staatlozen in Nederland aangemeld, dit zijn vooral Palestijnen die in Syrië hebben gewoond.

Door de migranten die in september zijn gekomen, is het aantal geregistreerde asielzoekers in 2015 opgelopen tot bijna 23.500. Zij werden door bijna 10.000 familieleden nagereisd.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel zei vorige week dinsdag dat het totaal aantal migranten dit jaar tussen de 50.000 en 60.000 zal komen te liggen. Om al die mensen te kunnen huisvesten is een bedrag van 1 miljard euro gereserveerd.

Brief

Om asielzoekers voor te bereiden op Nederland, presenteerde Dijkhoff dinsdag een brief waarin hij de verwachtingen van de migranten tempert. Hij maakt duidelijk dat er weinig plaats is in de reguliere opvangcentra, daarom worden migranten vaker ondergebracht in tijdelijke locaties en moeten ze na enkele dagen verhuizen.

Ook is het niet mogelijk om snel duidelijk te maken of iemand asiel krijgt. ‘Het duurt nu bijna een halfjaar voor uw aanvraag in behandeling kan worden genomen. Daarna begint de procedure om te beslissen over uw asielaanvraag,’ is te lezen in de Engelse brief.