Plasterk: niet alle vluchtelingen zijn geregistreerd

04 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Niet alle migranten die naar Nederland zijn gekomen, zijn al geregistreerd. Vanwege de aanhoudende asielstroom, duurt het langer voordat van iedereen is gecontroleerd wie zij precies zijn.

Minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) zei bij WNL op Zondag dat nog niet alle migranten zijn geregistreerd. ‘We zullen ermee moeten dealen en zorgen dat we een goed beeld krijgen van iedereen.’

Moslims

Plasterk erkent dat het niet van iedereen duidelijk is of het daadwerkelijk ‘vluchtelingen’ zijn. ‘We proberen er oog op te houden, maar mensen moeten natuurlijk ook geregistreerd worden.’

Ook moet duidelijk worden of er mensen tussen zitten ‘met andere plannen’. ‘Uiteindelijk moet inderdaad voordat mensen een vergunning krijgen gekeken worden of dat ook terecht is.’ De minister maakt zich geen zorgen over de komst van fundamentalistische moslims: ‘Wat je gelooft mag je zelf weten.’

Inlichtingendienst AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zeiden vorige maand dat zij geen aanwijzingen hebben over de komst van extremisten van IS onder migranten. Een opmerkelijke uitspraak als niet eens iedereen is geregistreerd.

De Libanese minister Elias Bou Saab (Onderwijs) waarschuwde tijdens een bezoek van de Britse premier David Cameron aan een vluchtelingenkamp voor extremisten van IS onder vluchtelingen. Volgens Saabs ‘onderbuikgevoel’ is ongeveer één op de vijftig migranten geen vluchteling.

PVV

Intussen blijkt dat de migratiecrisis de PVV virtueel zetels oplevert. Volgens de nieuwste peiling van Maurice de Hond zou de partij van Geert Wilders 33 zetels halen als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat is het op een na hoogste zetelaantal ooit gemeten.

Van de respondenten geeft 22 procent aan PVV te zullen stemmen. Nog eens 8 procent zegt zich te kunnen voorstellen die partij te steunen.

Minister Plasterk zegt dat hij zorgen heeft over de opkomst van ‘tegenbewegingen’ en het ‘terugzakken van eufemisme’ als het gaat om de migratiecrisis.