Libanon waarschuwt: jihadisten onder migranten

15 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Tijdens een bezoek van de Britse premier David Cameron aan een vluchtelingenkamp in Libanon, werd hij gewaarschuwd door de regering van het land. Een op de vijftig migranten is zeker geen vluchteling, maar een radicaal van IS.

De Libanese minister Elias Bou Saab (Onderwijs) zei maandag tegen Cameron dat de terreurbeweging jihadisten naar Europa stuurt. Iets waar Europese landen al voor vrezen en waar ook paus Franciscus voor heeft gewaarschuwd.

Bewijzen

Saab zegt dat een op de vijftig radicalen ‘meer dan genoeg’ is om problemen te veroorzaken, melden Britse media. De minister erkent dat hij geen concrete bewijzen heeft voor zijn bewering, maar dat het gaat om zijn ‘onderbuikgevoel’.

Hij heeft groepen migranten gezien die er anders uitzien dan anderen. ‘Ze dragen allemaal ongeveer hetzelfde, een soort uniform,’ zegt Saab. ‘Ik heb geen informatie. Maar mijn onderbuikgevoel zegt mij dat IS dit faciliteert. Met wat voor doel, weet ik niet.’

Kampen

Volgens Saab is 2 procent van de migranten die naar Europa komen een radicaal die reist in opdracht van IS. ‘Dat is meer dan genoeg. We hebben dit ook in onze kampen.’

Saab vertelde aan Cameron dat het is voorgekomen dat het Libanese leger werd aangevallen door kampbewoners die zij eerder nog verzorgden. ‘Opeens waren zij tegen het leger. Ze ontvoerden soldaten en brachten ze naar de bergen.’

IS rekruteert volgens Saab overal, ook onder kinderen op scholen: ‘Het is een gevaarlijke situatie en we moeten wakker worden en er iets aan doen. IS zal niet stoppen aan de grens van Libanon, voor je het weet is IS in Europa.’

Verdeling

Intussen worden Europese landen het maar niet eens over een verplichte verdeelsleutel van migranten over lidstaten van de Europese Unie. Een eerder plan om 40.000 migranten te verspreiden, is bekrachtigd tijdens een overleg in Brussel, maar over 120.000 andere migranten werden lidstaten het niet eens.

Lidstaten krijgen 6.000 euro per opgenomen migranten. Over de herverdeling van 120.000 migranten is volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) ‘een grote meerderheid voor’ maar niet iedereen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."