Permanent asielzoekerscentrum Purmerend komt er niet

12 oktober 2015Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Purmerend krijgt geen permanent asielzoekerscentrum. De gemeenteraad stemde maandagavond met een meerderheid tegen het asielzoekerscentrum.

De gemeente gaat wel onderzoeken of er een kleinschalige noodopvang in de gemeente kan komen. Eerder was er ophef over de komst van zo’n 750 asielzoekers naar de gemeente.

Verblijfsstatus

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) had Purmerend gevraagd asielzoekers te huisvesten. Er was in eerste instantie sprake van een noodopvang voor 120 personen en daarnaast een permanent asielzoekerscentrum, maar dat laatste ziet de raad niet zitten. De raad steunde wel het voorstel voor de versnelde komst van extra asielzoekers die al een verblijfsstatus hebben.

De raadsvergadering werd in besloten kring gehouden en publiek was niet welkom. Desondanks kwamen er tientallen mensen naar het stadhuis om hun onvrede te uiten over de opvanglocaties in de gemeente.

De kwestie zorgde de afgelopen weken al voor veel beroering in de plaats. Eind september stond de noodopvang voor asielzoekers ook al op de agenda van de gemeenteraad. Daar stroomden verontwaardigde inwoners echter zo massaal toe dat burgemeester Don Bijl zich genoodzaakt zag het stadhuis te laten ontruimen.