Opnieuw iets minder asielzoekers naar Nederland

26 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het aantal asielzoekers dat naar Nederland is gekomen, is iets gedaald. De afgelopen week klopten zo’n 1.600 migranten aan, 600 minder dan de week ervoor.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag. De week ervoor ging het nog om ongeveer 2.200 asielzoekers, en de week daarvoor om 2.500.

De afgelopen tijd was er een enorme variatie in de aantallen mensen die in Nederland asiel aanvroegen. De wekelijkse instroom lag voortdurend tussen de 2.200 en 4.200.

Klappen

Maar staatssecretaris van Asiel Klaas Dijkhoff (VVD) wil nog niet spreken van een dalende trend. Hij benadrukt dat de asielstroom nog steeds erg hoog is. Volgens hem betekent de daling van 600 asielzoekers alleen dat er iets minder extra bedden moeten worden geregeld. ‘Maar de druk is niet minder. Het blijft elke dag spannend,’ aldus Dijkhoff in een eerste reactie op de nieuwe getallen.

Het is niet te voorspellen wat er staat te gebeuren, en of de daling inderdaad doorzet. Op de Balkan zijn nog altijd veel mensen onderweg naar West-Europa – de meesten naar Duitsland, maar vanwege de enorme toestroom daar, kiest een aantal er ook voor om naar Nederland te gaan. Slovenië is het land dat nu de klappen krijgt, nadat Hongarije de grens sloot: het kleine land ontving ook dit weekeinde weer duizenden mensen.

Brief

Dijkhoff wijst erop dat Nederlanders er niet meteen vanuit moeten gaan dat de extra noodopvang niet meer zo nodig is. ‘De mensen die de vorige weken in Nederland aankwamen, zitten ook nog altijd in de noodopvang.’  Er moeten volgens hem meer plekken bij komen. Het aantal mensen dat binnenkomt in de opvang is nog steeds ongeveer drie keer zo groot als het aantal dat doorstroomt naar bijvoorbeeld een eigen huis.

Vorige week besloot de VVD-bewindsman een brief rond te sturen, met een duidelijke bedoeling: de hoge verwachtingen die migranten vaak hebben van Nederland, te temperen. ‘Er komen nu veel asielzoekers zoals u naar Nederland. Daarom is het in de opvang erg druk en duren de asielprocedures lang,’ begon Dijkhoff zijn brief, die in het Engels is verstuurd. De regering wil inzetten op sobere opvang, juist ook om toekomstige asielzoekers af te schrikken.