Omstreden ex-advocaat in beroep tegen referendum GeenPeil

19 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De Raad van State (RvS) buigt zich donderdag over het geplande referendum over het Europese associatieverdrag met Oekraïne. De Kiesraad gaf eerder groen licht voor het referendum, maar daar is beroep tegen aangetekend.

De omstreden oud-advocaat Jeroen de Kreek is degene die beroep heeft aangetekend. Volgens hem zouden de opgehaalde handtekeningen ‘niet geldig’ zijn.

Misleiden

‘Als er verkiezingen zijn moet dat volgens een protocol, maar GeenPeil doorbreekt dat. Ik denk dat ze het publiek en de Kiesraad misleiden. Het is één grote propaganda voor een idee dat niet het mijne is,’ aldus De Kreek.

De Kiesraad stelde vorige week vast dat er genoeg geldige ondersteuningsverklaringen waren ingediend om het referendum te kunnen houden. De RvS is met het beroep verplicht de zaak zo snel mogelijk te behandelen.

De Kreek heeft zelf regelmatig voor de rechter gestaan. Zo werd hij in 2013 vervolgd voor het beledigen van toenmalig VVD-Kamerlid Jeanine Hennis en arabist Hans Jansen. De rechters oordeelden toen dat hij door een psychiatrische stoornis ontoerekeningsvatbaar was en beter kon worden genegeerd. Eerder werd hij veroordeeld voor het bedreigen en stalken van ex-premier Jan Peter Balkenende.

Ondemocratisch

Actiecomité GeenPeil is tegen het associatieverdrag met Oekraïne, dat erop gericht is de economische en politieke banden met het land te versterken en uiteindelijk tot een vrijhandelsakkoord kan leiden. Het comité ziet het als een opstap naar Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie.

GeenPeil verzamelde in totaal 427.939 handtekeningen, ruim meer dan 300.000 die nodig waren voor het referendum. Het is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie van Thierry Baudet.

Het is sinds 1 juli voor iedere kiesgerechtigde mogelijk om een verzoek in te dienen bij de Kiesraad over een wet die al wel is aangenomen, maar nog niet in werking is getreden. De initiatiefnemers kozen het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU omdat er onvoldoende naar de burger zou worden geluisterd. Een raadgevend referendum is vooral bedoeld om een signaal af te geven aan de regering en is dan ook niet bindend.

De rechters nemen waarschijnlijk eind deze week of begin volgende week een besluit. Eerder zei premier Rutte dat hij hoopt dat het referendum begin volgend jaar kan worden gehouden, als Nederland voorzitter is van de EU.