Kamer slikt excuses Van der Steur: ‘Ik neem maatregelen’

01 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) heeft zijn excuses aangeboden voor de rel rond de gepubliceerde foto van Volkert van der Graaf. ‘Onvoorstelbaar vervelend,’ was het verweer van de minister.

Zijn excuses aan de Tweede Kamer kwamen donderdagmiddag, op verzoek van PVV-Kamerlid Lilian Helder. Dat is aanvaard door coalitiepartijen PvdA en VVD, waardoor hij verder niet in de problemen komt vandaag. Ook andere partijen geven hem het voordeel van de twijfel.

Verkeerd informeren

Van der Steur moest zich verantwoorden voor onder meer het verkeerd informeren van de Kamer over de foto van Van der Graaf. Oppositiepartijen vragen zich in het debat met de bewindspersoon of hij wel in staat is om de problemen op zijn departement aan te pakken.

Waarom was iedereen op de hoogte van de in scène gezette fotoshoot van de moordenaar van Pim Fortuyn, en was de minister dat niet, vragen diverse partijen zich af. Heeft Van der Steur zijn ambtenaren wel onder controle?

Wanorde

‘Het Openbaar Ministerie wist er al maandenlang van en was er heel nauw bij betrokken. Net als Reclassering Nederland, de Dienst Bewaken en Beveiligen, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en verschillende afdelingen van het ministerie,’ sprak bijvoorbeeld ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers. ‘Zo’n beetje iedereen wist er dus van, behalve deze minister. Hoe is dit in vredesnaam mogelijk?’ Het is gebleken dat zelfs dat zijn eigen voorlichters al in juli op de hoogte waren van de kwestie.

CDA-Kamerlid Peter Oskam vraagt zich af of de situatie op het ministerie sinds het aantreden van Van der Steur er juist niet slechter op is geworden. De wanorde op het ministerie leidde eerder dit jaar tot het vertrek van Van der Steurs partijgenoten minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven.

Alertheid

De minister erkende dat serieuze problemen moeten worden opgelost. Het vertrouwen van de Kamer in het ministerie van Veiligheid en Justitie moet worden hersteld.

In het debat zegde hij toe een aantal maatregelen te nemen ter verbetering van de situatie. De informatievoorziening naar de top van het ministerie moet beter. Hij heeft hierover met zijn topambtenaren gesproken. Van der Steur eist ‘scherpte en alertheid, een andere houding accepteer ik niet’.

Ook moet binnen het ministerie het politieke gevoel worden versterkt zodat hij bij gevoelige zaken zoals over Volkert van der Graaf goed wordt geïnformeerd. Maandag zal Van der Steur zijn departement hierover toespreken om voortaan fouten te voorkomen. Ook wordt er een project op touw gezet voor ‘gedragsverandering’ op het ministerie.