‘Inschattingsfout rond foto van Volkert van der Graaf’

29 september 2015Leestijd: 2 minuten

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) betreurt het dat hij de Kamer ‘summier en met een beperkte focus’ heeft geïnformeerd over de foto van Volkert van der Graaf. Hij spreekt van een ‘inschattingsfout’.

In de voorbereiding op het vragenuur ben ik summier en met een beperkte focus mondeling op de hoogte gesteld dat […] over het eventueel maken van een foto gesproken was,’ zei de minister dinsdag. Hij lichtte tijdens een persconferentie zijn brief aan de Tweede Kamer toe.

Gevoelige zaak

‘Ik realiseerde mij niet de aard en de omvang van deze gesprekken.’  Hij zei dat er geen personele consequenties – dat wil zeggen: eventuele ontslagen van zijn ambtenaren – volgen uit de kwestie.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In deze gevoelige zaak had de informatievoorziening beter gemoeten, zegt Van der Steur. ‘Ik zie de gang van zaken als een inschattingsfout.’ Die fout werd gemaakt door het Openbaar Ministerie (OM), de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en zijn eigen departement. De minister wil dat de communicatie door de verschillende diensten verbeterd wordt. Hij heeft er vertrouwen in dat dit lukt.

Ophef

De afgelopen tijd ontstond er ophef over de fotoshoot, nadat de moordenaar van Pim Fortuyn in tv-programma Brandpunt vertelde dat hij de foto’s die vorig jaar na zijn vrijlating in De Telegraaf verschenen zelf ‘in scène heeft gezet’.

Zijn voormalige advocaat, Stijn Franken, legde in opdracht van de overheid contact met de fotograaf, ondanks een verbod voor Van der Graaf om geen contact op te nemen met media. Dat mediaverbod is niet geschonden, oordeelde het OM eerder.

Het bleek dat Justitie al eerder op de hoogte was gebracht van de publicatie van de foto. Franken gaf flinke kritiek op Van der Steur: hij heeft de Tweede Kamer ‘onjuist en onvolledig geïnformeerd’.