nederland

‘Inschattingsfout rond foto van Volkert van der Graaf’

29 september 2015Leestijd: 2 minuten

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) betreurt het dat hij de Kamer ‘summier en met een beperkte focus’ heeft geïnformeerd over de foto van Volkert van der Graaf. Hij spreekt van een ‘inschattingsfout’.

In de voorbereiding op het vragenuur ben ik summier en met een beperkte focus mondeling op de hoogte gesteld dat […] over het eventueel maken van een foto gesproken was,’ zei de minister dinsdag. Hij lichtte tijdens een persconferentie zijn brief aan de Tweede Kamer toe.

Gevoelige zaak

‘Ik realiseerde mij niet de aard en de omvang van deze gesprekken.’  Hij zei dat er geen personele consequenties – dat wil zeggen: eventuele ontslagen van zijn ambtenaren – volgen uit de kwestie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In deze gevoelige zaak had de informatievoorziening beter gemoeten, zegt Van der Steur. ‘Ik zie de gang van zaken als een inschattingsfout.’ Die fout werd gemaakt door het Openbaar Ministerie (OM), de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en zijn eigen departement. De minister wil dat de communicatie door de verschillende diensten verbeterd wordt. Hij heeft er vertrouwen in dat dit lukt.

Ophef

De afgelopen tijd ontstond er ophef over de fotoshoot, nadat de moordenaar van Pim Fortuyn in tv-programma Brandpunt vertelde dat hij de foto’s die vorig jaar na zijn vrijlating in De Telegraaf verschenen zelf ‘in scène heeft gezet’.

Zijn voormalige advocaat, Stijn Franken, legde in opdracht van de overheid contact met de fotograaf, ondanks een verbod voor Van der Graaf om geen contact op te nemen met media. Dat mediaverbod is niet geschonden, oordeelde het OM eerder.

Het bleek dat Justitie al eerder op de hoogte was gebracht van de publicatie van de foto. Franken gaf flinke kritiek op Van der Steur: hij heeft de Tweede Kamer ‘onjuist en onvolledig geïnformeerd’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.