Juristen in de bijstand dagen Almere om voorwaarden uitkering

06 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Drie Almeerse bijstandsgerechtigden zijn naar de rechter gestapt. De drie juristen zijn ontevreden over de voorwaarden waaronder verplicht moet worden gewerkt om bijstand te ontvangen.

De drie vrouwen Alev Yüksel (34), Marjolien van Amstel (30) en A. Mangal (38) werden tewerkgesteld bij de gemeente Almere en vinden het onredelijk dat ze minder betaald krijgen dan hun collega-ambtenaren, schrijft de Volkskrant.

Eerste keer

Het is een unicum: voor zover bekend is dit de eerste keer dat bijstandsgerechtigden een rechtszaak aanspannen over de voorwaarden waaronder verplicht moet worden gewerkt. De drie vrouwen, allen jurist, ontvingen tot november 2014 een bijstandsuitkering.

Daarna werden ze geselecteerd voor een talentenprogramma van de gemeente dat erop gericht is hoogopgeleiden een kans te geven op de arbeidsmarkt. Ze werden bij de gemeente Almere gedetacheerd via het bureau JS Consultancy, een adviesbureau gericht op de overheid.

De drie kregen een contract van drie plus negen maanden, waarbij ze de eerste drie maanden 1.600 euro bruto en daarna 2.100 bruto zouden verdienen, fors beneden het gangbare salaris voor die functie, aldus de vrouwen. Ook vonden zij dat de eerste drie maanden een ‘verkapte proeftijd’ waren.

Het contract bevatte in eerste instantie ook een concurrentiebeding, dat stelde dat ze na afloop een jaar lang niet bij de gemeente Almere mochten werken. Dat beding werd uiteindelijk geschrapt, maar op de rest van de punten kregen de vrouwen niet hun zin. Het contract moest ondertekend worden om niet gekort te worden op hun uitkering.

Intimidatie

De drie stelden intern herhaaldelijk vragen over het salaris en de arbeidsvoorwaarden. Hun contract werd na de eerste drie maanden beëindigd, nadat zij een advocaat in de arm hadden genomen. Redenen daarvoor waren ‘diverse voorvallen’, waaronder ‘intimiderend gedrag’, aldus de gemeente.

De vrouwen zelf vinden dat ze zijn ‘weggepest’: ‘voor de gemeente is het lekker makkelijk zo: hoogopgeleide, goedkope mensen die ze tijdelijk kunnen gebruiken om de achterstanden op een afdeling weg te werken,’ zegt Yüksel.

Twee van de drie vrouwen denken niet meer op hun werkplek in het gemeentehuis van Almere terug te kunnen keren en eisen een schadevergoeding. De derde, Mangal, wil haar baan wel terug en eist excuses. De gemeente Almere reageert niet zolang de zaak nog bij de rechter is.