Joustra: daders ramp MH17 waarschijnlijk nooit vervolgd

16 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft er weinig vertrouwen in dat ooit iemand voor de ramp met passagiersvliegtuig MH17 zal worden vervolgd. Volgens Joustra doet Rusland er alles aan om dat tegen te werken.

Joustra zegt tegen de Volkskrant dat landen als Rusland ‘niet staan te trappelen om überhaupt mensen uit te leveren’. Om die reden zegt hij dat berechting van de daders ‘ingewikkeld lijkt te worden’.

In het interview uit Joustra zijn ongenoegen over de manier waarop Rusland probeert de uitkomsten van het onderzoeksrapport dat dinsdag uitkwam te ontkrachten. ‘Telkens komen de Russen met andere verhalen en andere sprekers. Ik heb de indruk dat ze het rapport proberen onderuit te halen en het maakt niet zoveel uit met welk argument.’

Russische kritiek

Al voordat het rapport van de OVV officieel werd gepresenteerd, kwam er felle kritiek vanuit Rusland. Oleg Storsjevoj, een Russisch lid in het onderzoeksteam, zei dat Russische berekeningen en theorieën over de toedracht van de ramp opzettelijk werden gegenereerd en dat de uitkomsten ongeloofwaardig zijn.

Op de dag dat het rapport verscheen, presenteerde de Russische fabrikant van de BUK-raket ook nog een eigen onderzoek. Volgens de fabrikant zijn er na de crash resten gevonden van een oude variant BUK-raket, die nog wordt gebruikt door het Oekraïense leger.

Schuldvraag

Joustra verwerpt die theorie en zegt dat er ‘onomstotelijk bewijs’ is dat het om een ander type BUK-raket ging dan de Russen beweren. Volgens Joustra probeert Rusland verwarring te zaaien, omdat ‘ze problemen zien rijzen voor het vervolgonderzoek’. Dat onderzoek moet verder ingaan op de schuldvraag, waar Moskou ‘kennelijk’ bang voor is, aldus Joustra.

Eerder gebruikte Rusland zijn vetorecht om de komst van een VN-tribunaal tegen te houden. Zo’n tribunaal zou de schuldigen moeten berechten. Nederland wil nu, samen met andere landen die betrokken waren bij de ramp met vlucht MH17, een eigen tribunaal oprichten. De MH17-ramp kostte aan 298 mensen het leven, onder wie 196 Nederlanders.