Gaat Nederland ook economische migrant scheiden?

13 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Duitsland is het al van plan en ook in Nederland klinkt het pleidooi steeds vaker: scheid economische migranten van vluchtelingen. De VVD in de Tweede Kamer voelt hier wel wat voor.

‘We willen onderscheid tussen vluchtelingen die veiligheid zoeken en asielzoekers die hier om economische redenen komen,’ laat VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani weten aan elsevier.nl.

‘Van asielzoekers uit Oostbloklanden weet je bij voorbaat dat zij geen kans van slagen hebben: zij moeten apart worden genomen en zo snel mogelijk worden uitgezet.’

Voor wat betreft migranten die zich voordoen als Syriër, pleit Azmani voor taalanalyses om vast te stellen of het daadwerkelijk gaat om Syriërs of dat het ‘economische gelukzoekers’ zijn. ‘Als dat laatste het geval is, moeten zij zo snel mogelijk worden uitgezet.’

Sneller

De Duitse regeringspartijen CDU en CSU zijn het inmiddels eens geworden over het creëren van zogeheten transitzones. Daar worden migranten die geen kans maken op asiel, economische migranten, gescheiden van vluchtelingen uit oorlogsgebied.

Nieuwkomers uit landen als Bosnië, Kosovo en Albanië kunnen dan sneller en efficiënter worden teruggestuurd. Deze transitzones komen bij de grensovergangen. Wie geen kans maakt op asiel, wordt daar vastgehouden en binnen enkele dagen op het vliegtuig naar het land van herkomst gezet.

Lijsten

Ook in Nederland klinkt het pleidooi voor het scheiden van migranten, steeds sterker. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam zei maandag tegen Radio Rijnmond dat er veel oneigenlijke migranten zitten tussen de asielstroom. ‘Ik heb de lijsten gezien van de mensen die op ons afkomen. Daar zitten ook Kosovaren, Serviërs en Albanezen tussen.’

Als het aan Aboutaleb ligt, wordt in dat geval toegang tot het asielsysteem direct geweigerd. Dat heeft hij tijdens het overleg met premier Mark Rutte (VVD) vrijdag. ‘Zorg dat die mensen aan de voordeur de toegang tot het asielsysteem direct worden geweigerd.’

Draagvlak

Aboutaleb is niet de enige burgemeester die hiervoor pleit. Burgemeester Letty Demmers (D66) van Vlissingen zei maandag in het NOS Radio 1 Journaal dat economische migranten bij aankomst in Nederland direct moeten worden gescheiden van degenen die uit een oorlogsgebied komen.

Volgens Demmers is de onduidelijk over de samenstelling van migranten, slecht voor het draagvlak onder burgers.

‘Ik merk dat elke burger voor Syrische slachtoffers en mensen uit landen met oorlogsgeweld zegt: “Kom maar, we helpen jullie.” Maar op het moment dat het economische vluchtelingen zijn, is dat toch wat kwetsbaarder. Zolang die groepen gemengd zijn kun je daar problemen mee krijgen.’

De Europese Unie werd het vorige week eens om mensen die geen recht hebben op asiel sneller uit te zetten, in de hoop andere economische migranten af te schrikken. Lidstaten hebben ingestemd met een effectiever terugkeerbeleid.