Bussen met asielzoekers bereiken opvangcentrum Oranje alsnog

07 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Bussen met migranten die dinsdag de opvanglocatie in het Drentse dorp Oranje probeerden te bereiken, zijn daar in de nacht van dinsdag op woensdag alsnog in geslaagd. De blokkades van inwoners werden opgeheven, waarna twee bussen het dorp in konden.

De bussen waren onderweg naar een oud vakantiepark dat nu wordt gebruikt voor het opvangen van migranten. Onder begeleiding van de politie werden de bussen naar het park gebracht.

Sfeer

Omdat de bussen Oranje niet in konden komen, wachtten zij een tijd buiten het dorp. Naarmate het later werd, gingen meer inwoners van het dorp naar huis en werd de sfeer rustiger.

Oranje telt zo’n 150 inwoners en zij zijn boos vanwege het enorme aantal migranten dat in het dorp wordt opgevangen. Vorig jaar was er al onrust in het dorp vanwege de komst van honderden asielzoekers. Uiteindelijk besloot het gemeentebestuur dat er maximaal zevenhonderd nieuwkomers naar het dorp zouden komen.

Blokkeren

Vanwege de aanhoudende asielstroom kreeg de gemeente nu niet zelf de kans om een beslissing te nemen over de komst van meer asielzoekers. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat hij de besluitvorming niet afwacht om te voorkomen dat asielzoekers op straat terechtkomen.

Hij reisde dinsdagavond zelf af naar het dorp om zijn besluit aan de bewoners over te brengen. Dat werd de staatssecretaris niet in dank afgenomen. Boze bewoners van Oranje probeerden Dijkhoffs auto te blokkeren toen hij het dorp wilde verlaten.

De auto van Dijkhoff nam daarop een andere route. Een vrouw ging voor de wagen staan, en werd weggetrokken waardoor zij op de grond viel, zoals is te zien op deze beelden van de NOS. Een man sloeg tegen de spiegel van de auto die daardoor omklapte en schopte tegen de wagen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."