Burgemeester waarschuwt: er is limiet aan lokaal opnamevermogen

07 oktober 2015Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Er is een grens aan het vermogen van de samenleving om asielzoekers op te nemen. Lokale bestuurders zullen “ho” moeten roepen om dat aan de politiek duidelijk te maken.

Dat zegt burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem in een interview met Elsevier.

De PvdA’er waarschuwt dat het in Nederland de kant kan opgaan van Duitsland, waar veel berichten vandaan komen over spanningen en geweld in en rond opvangcentra. ‘De vraag hoeveel een samenleving aan kan, gaat ook hier spelen,’ zegt Schneiders.

‘Er komt een moment dat er aan alle kanten sprake zal zijn van teleurstelling. Bij asielzoekers, omdat hun door smokkelaars gewekte hooggespannen verwachtingen dat ze in Nederland gemakkelijk aan geld en een woning komen, niet worden bewaarheid. En bij de lokale bevolking, die nu massaal te hulp schiet, maar zich meer zorgen gaat maken over negatieve gevolgen van de komst van zo veel asielzoekers.’

Regie

In zijn eigen stad huizen asielzoekers in de Koepelgevangenis. Schneiders heeft gezien hoe ‘professioneel’ het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de ingebruikname regelde. Maar hij is kritisch op de regering in Den Haag. ‘Er is volgens mij nauwelijks regie. Hoe gaat dat? Er wordt iets op Europees niveau geregeld en de gemeenten moeten de gevolgen maar op zich nemen.’

Behalve dat er een grens is aan het opnamevermogen, zal volgens Schneiders ook gezorgd moeten worden dat asielzoekers zinvol bezig kunnen zijn.