Binnenhof viert tweehonderdjarig jubileum

07 oktober 2015Leestijd: 1 minuut
'ANP'

De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Ankie Broekers en Anouchka van Miltenburg, roepen de bevolking op een bezoek te brengen aan het parlement. Aanleiding is de tweehonderdjarige viering van het tweekamerstelsel.

‘We willen tonen wat hier gebeurt, hoe waardevol onze democratie is, hoe mensen hun werk doen, hoe aanraakbaar Kamerleden zijn. Hoe wij onze democratie vormgeven, is iets om trots op te zijn,’ zegt Van Miltenburg in Elsevier van deze week.

Van Miltenburg en Broekers lieten zich samen interviewen. ‘Mede dankzij dat tweehonderdjarige parlementaire systeem hebben we een fantastisch land. Daarom zeggen we: mensen, kijk eens hoe we erbij zitten,’ zegt Broekers in Elsevier.

Tentoonstelling

Het jubileum begint vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober met open dagen. Elk half uur zijn er rondwandelingen met bezichtiging van de historische gebouwen aan het Binnenhof.

Een expositie getiteld ‘Voor het geheele Nederlandsche volk’ geeft een beeld van het parlementaire werk in de afgelopen twee eeuwen en over de vraag waarom beide Kamers op het Binnenhof zijn gevestigd.

De tentoonstelling, die loopt tot april 2016, is deels interactief en bestaat uit meerdere zuilen waarvan er enkele buiten staan.

Artiesten

Vrijdag 16 oktober is er een bijzondere Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal. Op die dag is het precies tweehonderd jaar geleden dat de eerste Verenigde Vergadering plaatshad. De jubileumbijeenkomst wordt opgeluisterd door artiesten en koning Willem-Alexander.

Meer informatie over de viering van tweehonderd jaar Staten-Generaal is te vinden via de webapp en 200jaarstaten-generaal.nl.