nederland

Deze gemeenten nemen vanaf nu extra asielzoekers op

15 september 2015Leestijd: 2 minuten

Verschillende gemeenten hebben extra opvangruimte voor migranten aangeboden. Onder meer Weert, Utrecht en Haarlem stemden dinsdag in met het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om meer migranten te huisvesten.

De gemeenteraad van Weert stemde dinsdagavond bijna unaniem in met de komst van duizend asielzoekers naar de voormalige KMS-kazerne. De kazerne wordt voor de komende vijf jaar beschikbaar gesteld.

De eerste bussen

Woensdag komen de eerste migranten aan bij het complex. Volgens burgemeester Jos Heijmans komen de eerste bussen met migranten wellicht al in de nacht van dinsdag op woensdag in Weert aan.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Justitie verzocht op basis van verzoeken van het COA de gemeente om per direct duizend asielzoekers te huisvesten.

Ook in de jaarbeurs in Utrecht worden migranten ondergebracht. Het gaat daarbij om zo’n tweehonderd personen. Het Utrechtse gemeentebestuur geeft de voorkeur aan kleinschalige opvang. Dat zijn gebouwen waar tijdelijk tussen de 200 en 250 asielzoekers terecht kunnen.

Gevangenissen

Eerder op dinsdag werd bekend dat in de Koepelgevangenis in Haarlem 350 migranten worden opgevangen en dat ook de Koepelgevangenis in Arnhem wordt vrijgemaakt voor opvang.

In Haarlem waren niet alle partijen het eens met dit plan: VVD en de lokale partij Trots Haarlem stemden er niet mee in, maar een grote meerderheid wel, aldus burgemeester Bernt Schneiders.

Volgens Schneiders gaat het om een noodoplossing: ‘Ik had het COA een week de tijd gevraagd voor de voorbereiding, maar de nood is zo hoog dat de eerste vluchtelingen zo spoedig mogelijk zullen arriveren,’ zegt hij. ‘We vinden het niks om vluchtelingen in de gevangenis te huisvesten, maar nood breekt wet’. Het gebouw staat sinds de zomer leeg.

Het COA wilde aanvankelijk de gesloten gevangenis niet gebruiken voor opvang, maar zou daar deze week op zijn teruggekomen. De Koepel wordt tijdelijk gebruikt, totdat er een definitieve oplossing in de regio Kennemerland is gevonden. Het COA is nog met andere gemeenten in gesprek over de tijdelijke huisvesting van migranten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.