nederland

Mitch Henriquez waarschijnlijk overleden aan gevolg arrestatie

01 juli 2015Leestijd: 2 minuten

De Arubaanse toerist Mitch Henriquez die overleed na zijn arrestatie in Den Haag, is waarschijnlijk overleden aan de gevolgen van zuurstoftekort. Vijf politieagenten worden verdacht van betrokkenheid bij zijn dood.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zojuist een persconferentie gegeven vanwege de veelbesproken arrestatie in het Haagse Zuiderpark.

Sectie

Hoofdofficier Kitty Nooy gaf tijdens de persconferentie toelichting op de voorlopige bevindingen van het onderzoek van de Rijksrecherche. Uit een sectie blijkt dat Henriquez is overleden aan zuurstoftekort.

‘Dat zuurstoftekort is zeer waarschijnlijk veroorzaakt door het optreden van de politie. Er zijn geen andere verklaringen gevonden voor het zuurstoftekort,’ zegt Nooy.

De 42-jarige Henriquez zou zaterdag tijdens een muziekfestival in het Zuiderpark een baldadige opmerking hebben gemaakt naar de politie. Verschillende getuigen zeggen dat Henriquez riep dat hij een wapen bij zich had, waarna politieagenten hem met veel geweld arresteerden.

Henriquez bleek geen wapen bij zich te hebben, maar toch zat een aantal agenten op de man. Er was woede na de arrestatie, omdat in een persbericht stond dat Henriquez onderweg naar het ziekenhuis ‘onwel’ was geworden. Op videobeelden is te zien dat Henriquez al tijdens zijn arrestatie buiten bewustzijn was, toch verleenden de politieagenten geen eerste hulp.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het OM zegt daarover dat dat bericht zo is verspreid omdat de informatie over wat zich had afgespeeld, ‘summier’ was.

Kalmte

De politieagenten die betrokken waren bij de arrestatie zijn inmiddels geschorst. Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag doet een beroep op iedereen in Den Haag om kalmte te bewaren.

De dood van Henriquez leidde de afgelopen dagen tot onrust in de Haagse Schilderswijk. In de nacht van maandag op dinsdag was er sprake van rellen. Relschoppers gooiden ruiten in van winkels en stichtten brandjes in de wijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.