Hoe de ME rust herstelde in Haagse Schilderswijk

03 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het dreigde in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw uit te lopen op rellen, maar de politie greep in. Ruim tweehonderd mensen werden afgelopen nacht opgepakt, omdat zij samenschoolden terwijl dat verboden is.

Leden van de Mobiele Eenheid sloten de arrestanten in op het Hobbemaplein, waarna zij onder politiebegeleiding naar het politiebureau werden gebracht.

Politiebusjes

Onder de arrestanten waren niet alleen onruststokers, maar ook toeschouwers. De arrestanten werden met lijnbussen en politiebusjes overgebracht naar het politiebureau. Dat verliep zonder problemen.

Het leek donderdag een rustige avond te worden, maar rond middernacht werd de sfeer in de Schilderswijk toch weer wat grimmiger. Vergeleken bij de nacht van woensdag op donderdag, toen er veel vernielingen werden aangericht en antisemitische leuzen werden geroepen, was het afgelopen nacht rustig.

Rust

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag zegt vrijdagochtend tegen de NOS dat hij tevreden is over de maatregelen die hij heeft genomen om de rust in de wijk te herstellen. ‘Het heeft goed gewerkt,’ zegt Van Aartsen.

‘Dit komt vooral doordat de jongeren en buurtvaders de wijk in zijn gegaan. Ik ben zeer trots op de Schilderswijkers die hun wijk hebben teruggeëist. Samen met het vakkundig optreden van de politie is het daarom rustig gebleven.’.

De burgemeester is van plan de aanpak de komende dagen voort te zetten. ‘Ik hoop dat we dit door kunnen zetten en dat we het rustige beeld in de wijk kunnen herstellen.’ De rellen van de afgelopen dagen hebben volgens Van Aartsen niets meer te maken met de dood van Mitch Henriquez, die waarschijnlijk door politiegeweld om het leven is gekomen. ‘Nul komma nul.’

Stille tocht

De familie van Henriquez heeft het geweld van de afgelopen dagen al diverse keren afgekeurd. Zaterdag willen de nabestaanden een stille tocht houden in Den Haag, melden zij via Facebook. Vanaf station Moerwijk wil de familie lopen naar de plek waar ‘mijn neef dit onrecht is aangedaan met fatale afloop’.

Henriquez kwam zaterdag om het leven, toen hij werd gearresteerd bij muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark in Den Haag. Uit de sectie op zijn lichaam is gebleken dat hij is overleden door zuurstoftekort. Het ziet er naar uit dat dat het gevolg is van het harde optreden van politieagenten.

De vijf agenten die betrokken waren bij de arrestatie zijn geschorst en worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 42-jarige Arubaan die op vakantie was in Nederland.

Vuurwerkbom ontploft (foto: ANP)