Veiligheid maakt nog niet gelukkig: Tokio veiligste stad

26 mei 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De veiligste stad ter wereld ligt niet in Europa maar in Azië: de Japanse hoofdstad Tokio scoort het hoogst op de jaarlijkse ranglijst voor veilige steden. Amsterdam komt op de vijfde plaats.

Amsterdam scoort goed en staat op de vijfde plaats in de Safe Cities Index 2015. Onderzoekers van de Economist’s Intelligence Unit (EIU) komen tot die conclusie na aspecten als verkeer, misdaad, terroristische dreiging en digitale veiligheid te hebben bekeken.
Amsterdam staat als enige Nederlandse stad in de lijst.

Voorbeeld

Onze hoofdstad wordt beschouwd als de beste fietsplek, met veel speciale fietspaden, goed  gedrag van automobilisten en aanwezige parkeerfaciliteiten.

De Aziatische stadstaat Singapore eindigde tweede op de ranglijst, terwijl de hoofdstad van Indonesië, Jakarta, als laatste eindigde.

Tokio scoorde op alle onderdelen hoog. De stad kent een laag misdaadcijfer, weert dieselauto’s om milieuredenen en maakt van het enorme centrum een paradijs voor voetgangers: auto’s komen er bijna niet in.

Andere grote steden (meer dan 20 miljoen inwoners) zoals Shanghai, São Paulo, New Delhi, Mumbai en Mexico City eindigden allen in de onderste helft van de lijst.

Slapende mensen

Opvallend is dat uit een eerder onderzoek van The Economist – de happy index – van drie jaar geleden de landen die onderaan de huidige veiligheidslijst bungelen, hoog scoren als het gaat om tevredenheid.

Arme en midden-inkomenslanden, met name Indonesië, India en Mexico ervaren een groot geluksgevoel. Zij streven hierin Nederland en Japan voorbij.

New York is met een tiende plek de enige Amerikaanse stad in de top tien. Het scoort vooral hoog op het gebied van digitale veiligheid. Ook kunnen vrouwen zonder veel problemen reizen. Op dit laatste gebied scoort de Colombiaanse hoofdstad Bogota het slechtst. De kans dat vrouwen er in het openbaar vervoer worden lastiggevallen is groot.

Volgens de gouverneur van de Japanse hoofdstad zijn de vele slapende mensen in het openbaar vervoer een symbool voor de veiligheid: zij zouden zich dus geen zorgen maken om beroofd te worden terwijl ze slapen.