nederland

Media: niet meer bezuinigen op veiligheid, en over ‘verzet’ KLM

02 februari 2015Leestijd: 3 minuten

Het hoeft niet meer, bezuinigen op het ministerie van Veiligheid en Justitie. De rek is eruit, vinden VVD en PvdA. En zorgen bij KLM over de houding van Air France. Dit is het mediaoverzicht van maandag 2 februari.

* Als het aan regeringspartijen VVD en PvdA ligt, hoeft er niet meer te worden bezuinigd op het ministerie van Veiligheid en Justitie, ondanks dat er gaten in de begroting zitten. Dat zeggen de Kamerleden Jeroen Recourt (PvdA) en Ard van der Steur (VVD) in het AD. Beide partijen staan toe dat minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven meer uitgeven dan was begroot. ‘De duimschroeven zijn al zo ver aangedraaid. Ik zie geen ruimte meer,’ zegt Recourt. Ook Van der Steur vindt dat de rek eruit is en weet niet meer waar het ministerie nu nog geld vandaan moet halen. Nieuwe besparingen zijn niet verantwoord, zegt VVD’er Van der Steur. Normaal moeten ministeries zelf de gaten dichten en daarvoor ergens geld vandaan halen. Voor justitie wordt nu een uitzondering gemaakt vanwege de toenemende dreiging van (terugkerende) jihadisten, schrijft de krant.

* Beroering in het Verenigd Koninkrijk vanwege een officieuze biografie over prins Charles, waaruit zou blijken dat de Britse troonopvolger helemaal geen zin heeft om zijn 88-jarige moeder, de Britse koningin Elizabeth, op te volgen. De auteur van het boek, TIME-journalist Catherine Meyer, zou valselijk claimen dat zij verschillende gesprekken met de prins heeft gevoerd, maar dat is sterk overdreven, zegt het advocatenteam rond de kroonprins, meldt The Telegraph. Als er iets in staat dat onwaar is en als de inhoud onrecht doet aan de prins, zullen er stappen worden ondernomen, waarschuwen de juristen. Het boek wordt donderdag gepubliceerd en is dan ook voor Buckingham Palace in te zien.

* KLM-managers en vakbonden maken zich grote zorgen over een op handen zijnde ‘overval’ van vanuit het hoofdkantoor van Air France om het ‘verzet’ bij de Nederlandse zustermaatschappij te breken. Stewardessen, grondmedewerkers, vliegers, technici en KLM-managers sluiten de gelederen in een ultieme poging te voorkomen dat het in Amsterdam verdiende geld naar Frankrijk verdwijnt, schrijft De Telegraaf. Naar verluidt wil de Air France KLM Holding maandag al tijdens een cruciale bestuursvergadering de ‘afvallige Hollanders’ tot de orde roepen om alsnog haar greep op KLM te kunnen verstevigen. Er zou veel meer aan de hand zijn dan een mislukte greep in de kas. Het bedrijf zit in een diepe crisis door de machtsstrijd om zeggenschap en een vertrouwensbreuk in de top. De sfeer is verziekt, zeggen hooggeplaatste KLM-bronnen tegenover de krant.

* Een van de voormalige acteurs van de eens populaire tv-serie Power Rangers wordt verdacht van moord, meldt The Huffington Post. Ricardo Medina jr. (37) zou zijn huisgenoot zaterdag in zijn huis in Palmdale (Californië) met een zwaard om het leven hebben gebracht. Nadat Medina zijn huisgenoot na een flinke ruzie in zijn buik had gestoken, belde hij zelf de hulpdiensten. Hij bleef op de plek van het misdrijf totdat de politie arriveerde. De acteur is intussen opgepakt. Medina was de rode Power Ranger, een serie over een groep schoolkinderen met superkrachten. Het programma werd in 1993 voor het eerst in de Verenigde Staten vertoond. Medina speelde in 2011 voor het laatst mee. Hij had daar een rol als schurk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.