nederland

‘Imams hebben visum voor benefiet in Rijswijk al binnen’

17 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Het islamitische gala waarvoor enkele omstreden imams zijn uitgenodigd, gaat vooralsnog gewoon door met de imams in kwestie. Zij zouden hun visum voor de komst naar Nederland allang binnen hebben.

Volgens De Telegraaf plaatste de organiserende stichting Rohamaa eind vorige maand een video op Facebook waaruit bleek dat een islamitische geleerde, vermoedelijk sjeik Mamdouh Tamami, zijn visum al binnen heeft.

Visum

In de video vertelt de geleerde trots over de komst van vele ‘bekende predikers en dichters’. ‘Belangrijk om te weten, beste broeders en zusters, is dat onze geleerden, met het succes van Allah, al een visum hebben gekregen.’

‘Ons rest nu enkel het wachten op de grote kans. De plaatsen zijn beperkt dus wees snel.’ Verschillende fracties in de Tweede Kamer hebben opheldering gevraagd over het evenement dat op 8 maart wordt gehouden in het Event Plaza in Rijswijk.

CDA-Kamerleden Peter Oskam en Pieter Omtzigt willen van de ministers Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) en Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) weten of het klopt dat de omstreden imams al een visum binnen hebben.

‘Wanneer imams het salafisme prediken, moet Nederland een visum weigeren. Minister Asscher beloofde visa te weigeren van radicale imams. Hij en minister Opstelten moeten nu de daad bij het woord voegen,’ zegt Omtzigt tegen de krant.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De partijen hoopten de imams te kunnen weren door geen visa te verstrekken, maar het lijkt erop dat het daarvoor al te laat is. D66-Kamerlid Gerard Schouw wil precies weten hoe het zit. ‘Asscher zei eerder dat hij haatimams het werken moeilijk en waar het kan onmogelijk zou maken.’

Fondsenwervers

Maandag was er in Rijswijk een spoedoverleg over de bijeenkomst. De gemeente heeft toen nog geen definitieve beslissing genomen over het evenement, dus het gaat vooralsnog door. ‘Het is nu van belang dat vanuit alle perspectieven gekeken wordt naar de ontstane situatie en de voorliggende vragen die de gemeenten heeft ontvangen,’ staat in een verklaring.

Een van de imams die naar het evenement komt is Tarik Ibn Ali, een Belgisch-Marokkaanse prediker die wordt gezien als een van de belangrijkste salafistische fondsenwervers binnen Europa. Een andere imam die komt, Wahid Baali, is een bewonderaar van voormalig Al-Qa’ida-leider Osama bin Laden.

Stichting Romahaa is geschokt over de ophef die is ontstaan en zegt zich niet te herkennen ‘in het beeld dat van de sprekers of het benefiet wordt geschetst in de media en door diverse politici’. Het evenement wordt georganiseerd om geld in te zamelen voor armen, gehandicapten en kinderen in Marokko, Syrië en Tunesië. Hoewel het nog onduidelijk is of het benefiet mag doorgaan, verkoopt de stichting nog steeds kaarten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.