CDA wil meldplicht voor geradicaliseerde ‘tijdbommen’

01 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Geradicaliseerde personen die vastgezet kunnen worden, zouden zich verplicht moeten melden bij de gemeente. Autoriteiten hebben zo beter zicht op deze ‘tikkende tijdbommen’.

Over jihadisten die  terugkeren uit Syrië en Irak was CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zondag bij het programma Buitenhofheel stellig: ‘die moeten direct de gevangenis in.’

Radicale ideeën

Maar daarnaast is er nog een grote groep personen die niet in Syrië of Irak geweest zijn, maar er wel radicale en gevaarlijke ideeën op nahouden.

‘Burgemeesters weten vaak niet wat ze met deze mensen aanmoeten,’ zei Buma. De CDA-leider vindt daarom dat gemeenten meer mogelijkheden zouden moeten krijgen om deze personen te volgen. Dit kan bijvoorbeeld met een meldplicht, vindt Buma. De geradicaliseerden, die soms ook traumatische ervaringen hebben, moeten ook verplicht naar een zorginstelling kunnen worden gestuurd om ervoor te zorgen dat ze hun psychische problemen kwijtraken, zei Buma.

Het volgen van personen op basis van de ideeën die zij hebben, is niet bepaald onomstreden. Maar het CDA neemt de laatste tijd een hard standpunt in als het gaat om het aanpakken van jihadisten. De partij kwam al eerder met plannen om autoriteiten meer bevoegdheden te geven in de strijd tegen de radicale islam.

De CDA-leider is samen met de leiders van de andere oppositiepartijen in de Tweede Kamer ongerust of de politie en inlichtingendienst AIVD in deze tijd van terreurdreiging wel genoeg geld en gespecialiseerde mensen hebben. Premier Mark Rutte zei vrijdag wederom dat dat het geval is. De oppositie pleit al langer voor extra geld voor de diensten. Volgens Rutte is dat nu niet nodig. Het kabinet heeft eerder al wel afgesproken onmiddellijk geld vrij te maken op het moment dat extra budget toch nodig blijkt.