nederland

Bizarre passage ‘Jodenhatende’ chirurg in boek Feyenoord-hooligan

11 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Dat Feyenoord Rotterdammers door het bloed stroomt, mag als bekend worden beschouwd. Maar sommige Feyenoordfans gaan wel erg ver in hun clubliefde.

Feyenoord-hooligan Yoeri Kievits gaat in zijn nieuwe boek De Thuiswedstrijd in op het dagelijkse leven van de fanatieke Feyenoord-fan. In het boek komen leden van de harde kern aan het woord uit alle delen van de samenleving.

Rellende chirurg

Zo is er de biochemicus die over zijn liefde voor Feyenoord vertelt en de strenggelovige man die er stiekem nog een geloof bij heeft.

Maar het verhaal over de ‘chirurg Rogier’ gaat wel erg ver.

Deze chirurg zou op de Eerste Hulp van een niet nader genoemd ziekenhuis hebben gewerkt op het moment dat FC Utrecht tegen Ajax speelde.

Ik help geen ‘Joden’

Over een binnengebrachte Ajax-supporter zegt ‘Rogier’ (niet zijn echte naam) het volgende: ‘Er werd een Jood binnengebracht die door een politiehond was gebeten. Hij had een enorme jaap in zijn been. Echt een diepe vleeswond. Zo’n wond mag je niet sluiten, je moet ‘m openlaten, anders kan het gaan etteren. Ik heb expres de wond toch gehecht. Uit principe help ik geen Joden, maar dit vond ik natuurlijk wel geinig.’

Deze opmerking is op z’n zachtst opmerkelijk te noemen voor een arts die de Eed van Hippocrates heeft afgelegd. Maar Rogier gaat nog verder. ‘Ik heb daarna het adres op zijn ziekenfondspas gekopieerd. ’s Avonds ben ik met een paar vrienden op pad gegaan en hebben we op dat bewuste adres alle ruiten eruit getieft!’

‘Het is gewoon een rellende chirurg, niet anders dan de rellende schilders en de rellende bouwvakkers,’ zegt Kievits tegen Radio Rijnmond. ‘Ik zou dit zelf niet doen,’ zegt Kievits, ‘maar het geeft wel aan hoe diep die haat is voor sommige mensen en de een gaat daar wat verder in dan de ander’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.