Media: ‘agenten niet zwaarder bewapenen’, en meer nieuws

19 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Brigadegeneraal buiten dienst Ruud Vermeulen ziet niets in plannen om politieagenten zwaarder te bewapenen naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. En de Levenseindekliniek is opnieuw op de vingers getikt. Het mediaoverzicht van maandag 19 januari.

* ‘De politie zwaarder bewapenen naar aanleiding van de aanslagen in Parijs? Dat is geen optie,’ zegt Vermeulen tegen Trouw. De voorzitter van officiersvereniging GOV vindt dat de krijgsmacht de politie moet aanvullen voor de veiligheid van burgers en politie. Hij heeft wel een advies voor de politie.

‘Laat het optreden in groepsverband met zwaardere geautomatiseerde wapens over aan de delen van de krijgsmacht die daarvoor zijn getraind.’ De politie zal ‘een duel’ met een terrorist nooit winnen. ‘Het is niet zijn vak en dat moet het ook niet worden.’

* De Levenseindekliniek is voor de derde keer binnen een jaar op de vingers getikt. Een psychiater zou onvoldoende onderzoek hebben gedaan naar een 47-jarige vrouw die kampt met een ernstige vorm van oorsuizen. De Levenseindekliniek verzet zich met klem tegen dit oordeel, meldt de Volkskrant.

De onafhankelijke toetsingscommissie, die alle euthanasiegevallen achteraf beoordeelt, heeft de euthanasie het stempel ‘onzorgvuldig’ gegeven. De zaak wordt doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

* Ict-bedrijven dreigen massaal naar het buitenland te vertrekken omdat er in Nederland onvoldoende geschikt personeel is, meldt De Telegraaf. Softwarebedrijf Unit4 sluit alle vestigingen in ons land, waardoor driehonderd banen verloren gaan.

Experts vrezen dat dit het startsein is voor een uittocht van bedrijven. Daarmee komen duizenden banen in Nederland onder druk te staan.

* De Britse regering heeft alle moskeeën in het land een brief geschreven met het verzoek om radicale imams buiten de deur te houden. Minister Eric Pickles van Lokale Overheden vraagt islamitische leiders in de brief om de aanslagen in Parijs te veroordelen, meldt The Telegraph.

Volgens de Britse regering hebben islamitische leiders een verantwoordelijkheid om te voorkomen dat jonge mannen en vrouwen radicaliseren. Imams moeten jongeren uitleggen wat het betekent om Brits te zijn en ze kunnen gratis juridisch advies krijgen om haatpredikers te weren.

* De Verenigde Staten wisten al eerder dat Noord-Korea achter de hack van Sony-computers zit. Uit geheime NSA-documenten blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendiensten eerder hebben ingebroken op het computernetwerk van Noord-Korea om hack-activiteiten aan het licht te brengen, meldt The New York Times.