Doorbraak in zaak-Els Borst: DNA-match 38-jarige Rotterdammer

26 januari 2015Leestijd: 3 minuten
'ANP'

In het onderzoek naar de moord op Els Borst is DNA-materiaal gevonden. Op 21 januari kwam het Nederlands Forensisch Instituut met het bericht dat er een match is. Het DNA van een 38-jarige Rotterdammer komt overeen met de sporen die zijn gevonden.

Hoofdofficier van justitie Johan Bak heeft dat maandag gezegd tijdens een persconferentie. De verdachte Bart van Urk zit sinds 12 januari vast in verband met een Rotterdamse moord of doodslag zaak. Vanwege die zaak is DNA-materiaal bij de man afgenomen. Negen dagen later meldde het NFI dat er sprake was van een match.

Politie en het Openbaar Ministerie zullen nu verder onderzoeken of de man daadwerkelijk is betrokken bij de zaak van Els Borst.

Huiszoekingen

De politie heeft maandag huiszoekingen gedaan op een aantal locaties waar Van Urk heeft verbleven. Dat zei politiechef Willem Woelders maandag in een toelichting.

Het rechercheteam is daar op zoek naar sporen die te maken kunnen hebben met het fatale misdrijf tegen Borst. ‘We hopen dat we er sporen in deze zaak vinden.’

Verder onderzoekt de politie waar de verdachte rond het tijdstip van de dood van Borst was en wat hij daarna heeft gedaan. ‘We kijken waar hij allemaal is geweest, met wie hij contact heeft gehad en welke telefoons hij heeft gebruikt en wat voor sporen daaruit gehaald kunnen worden.’

Omdat de verdachte in zogenoemde beperkingen zit en omdat de DNA-match nog ‘zo vers is’, kunnen politie en justitie maandag verder nog geen mededelingen doen. Woelders laat nog wel weten dat de familie van Els Borst maandagmorgen is ingelicht over de nieuwe ontwikkelingen.

Garage

Els Borst werd op 10 februari 2014 dood gevonden in de aangebouwde garage bij haar huis in Bilthoven. Al snel werd duidelijk dat Borst was gevonden onder ‘verdachte omstandigheden’ en dat er geen sprake was van een natuurlijke dood. Borst was 81 jaar maar leidde nog een actief leven. Enkele dagen voor haar dood was ze nog bij het partijcongres van D66.

De politie meldde eerder dat het meest waarschijnlijke scenario is dat een psychiatrisch patiënt achter de moord zit.

In december zei misdaadverslaggever Peter R. de Vries dat er sprake was van een doorbraak. Hij sprak over een concrete tip van een zogeheten ‘geheimhouder’ die was doorgespeeld aan de politie. Die tip was echter al enige tijd bekend bij de politie en had toen nog niets opgeleverd. De politie liet toen ook weten niet op korte termijn een doorbraak te verwachten.

Of de man inderdaad een psychiatrisch patiënt is, wil de politie nog niet zeggen. De politie wil de tijd hebben om verder te gaan met het onderzoek.

Tips

In oktober heeft de politie specifiek om contact gevraagd met hulp- of zorgverleners, mantelzorgers of anderen die omgaan met mensen met een psychische stoornis. In de omgeving van waar Borst woonde, zijn veel ggz-instellingen.

Naar aanleiding van die oproep kreeg de politie honderdvijftig tips binnen, waaronder een aantal uit de hoek van hulpverleners. Bekend is dat in de week van de moord een verwarde man aanbelde bij Borst met een vreemd verhaal.

D66’er Els Borst was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid. Tijdens het tweede paarse kabinet was ze ook vicepremier.