Doorbraak dankzij DNA-onderzoek: geruchtmakende zaken

17 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Dat DNA van veel betekenis kan zijn bij het oplossen van oude moordzaken, toont de zaak-Nicole van den Hurk maar weer eens aan. Ook hier zorgde DNA-onderzoek voor een doorbraak.

Er zijn meer moordzaken geweest waarbij DNA doorslaggevend is geweest. Wij zetten enkele bekende zaken onder elkaar.

1. Schiedammer parkmoord

Deze moordzaak gaat om de moord op en verkrachting van Nienke Kleiss in juni 2000 in het Beatrixpark in Schiedam. De hoofdverdachte in deze zaak werd veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs, maar nieuw DNA-onderzoek wees in de richting van een andere verdachte.

In april 2005 werd de werkelijke dader, Wik H., veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs. Naar aanleiding van deze moordzaak is het Verbeterprogramma opsporing en vervolging van start gegaan, dat zich vooral richtte op ‘de waarheidsvinding in het proces van opsporing en vervolging’.

2. Puttense moordzaak

Ook in deze geruchtmakende zaak was een belangrijke rol weggelegd voor DNA. In 2008 werd Ronald P. gearresteerd voor de moord op Christel Ambrosius in 1994. Door de vele gerechtelijke dwalingen van het Openbaar Ministerie werd P. pas veertien jaar later gearresteerd.

Het DNA van P. kwam 100 procent overeen met het gevonden DNA op het lichaam van Ambrosius. P. werd veroordeeld tot achttien jaar celstraf.

3. Marianne Vaatstra

In november 2012 werd Jasper S. opgepakt voor de moord op en verkrachting van Marianne Vaatstra in 1999. S. kwam als dader in beeld na het DNA-verwantschapsonderzoek. Het DNA van de boer uit Friesland kwam volledig overeen met de DNA-sporen die zijn gevonden op het lichaam van Vaatstra.

De politie riep mannen uit de regio op zich te melden om DNA af te staan om zo via een familielid de dader op te sporen. S. meldde zich echter zelf voor het onderzoek. Hij is in april veroordeeld tot achttien jaar celstraf.

4. Moord op bejaard stel

De lichamen van Henk Opentij (79) en Mary Run (73) werden in november 1997 gevonden in een huis in Amsterdam-Noord. De twee waren flink toegetakeld: ze hadden steekwonden over het hele lichaam en hun kelen werden doorgesneden.

Nieuw DNA-onderzoek in oktober 2012 leidde tot een doorbraak in de zaak. Melvin R. en Miquel K. werden veroordeeld tot zestien jaar celstraf.