Waarom krijgt moordende asielzoeker Baflo flink lagere straf?

11 december 2014Leestijd: 2 minuten

De uitgeprocedeerde asielzoeker die in 2011 zijn vriendin met een brandblusser doodsloeg en een politieman doodschoot, heeft in hoger beroep een celstraf gekregen van 6 jaar plus tbs. De rechtbank had de man eerder veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar. Wat is er gebeurd?

Alasam S, de asielzoeker uit Benin die in 2011 twee personen van het leven beroofde, hoeft niet 28 maar 6 jaar de gevangenis in.

In tegenstelling tot de rechtbank is het gerechtshof van mening dat S. wel degelijk ontoerekeningsvatbaar was vanwege een psychose.

De rechtbank in Groningen geloofde vorig jaar nog helemaal niets van het verhaal. ‘S. heeft voldoende tijd gehad om tot bezinning te komen, maar ging gewoon door met het plegen van zijn “gruwelijke daden”, oordeelde de rechtbank destijds.

Psychose

Maar de raadsheren in Leeuwarden zien het helemaal anders. Het hof komt tot een lagere straf omdat het volgens de rechters vaststaat dat S. aan een psychose leed tijdens de incidenten in het Groningse dorp.

Het gerechtshof komt tot deze conclusie na het oordeel van een hoogleraar forensische psychiatrie en een hoogleraar forensische psychologie. De psychose zou zijn ontstaan door het toedienen van het middel paroxetine dat bij S. een zogeheten ‘toxisch delirium’ zou hebben veroorzaakt.

Wel straf voor doden agent

De psychose was op zijn hoogtepunt toen hij zijn vriendin om het leven bracht, het hof rekent hem dit feit dan ook niet aan. Gek genoeg speelde de psychose bij het doden van de agent een mindere rol. Daar wordt S. dus wel voor gestraft.

Omdat S. een gevaar vormt voor de samenleving moet hij zo snel mogelijk worden behandeld in een tbs-kliniek. S. wordt door het hof gedwongen om in behandeling te gaan. Hiermee gaat het hof in tegen het oordeel van deskundigen die tbs-behandeling zonder dwang hadden geadviseerd. Iedere twee jaar zal worden bekeken of de dwangverpleging van S. moet worden voortgezet. In principe kan S. op die manier zijn leven lang in een tbs-kliniek worden gehouden.

Emoties

Het uitspreken van het arrest leverde heftige emoties op in de zaal. Vanaf de publiekstribune werd er ‘je bent een moordenaar’ geschreeuwd. Familieleden van de slachtoffers waren lange tijd ontroostbaar en verlieten pas na enkele minuten de zittingzaal.

Advocaat Matthieu van Linde, die S. bijstaat, is blij dat het hof nu ook de psychose bij de asielzoeker erkent. De advocaat begrijp alleen niet goed waarom S. dan wel wordt vervolgd voor de moord op de agent. De raadsman spreekt daarom van een ‘polderarrest’.

S. toonde eerder al berouw voor zijn daden. ‘Ik heb op deze aardbol niets meer te zoeken,’ zei S. bij een eerdere behandeling van de zaak.