Media: Marokko waarschuwt Nederland om uitkeringen, en meer

11 november 2014Leestijd: 3 minuten

De opzegging van het uitkeringsverdrag met Marokko zal negatieve en averechtse gevolgen hebben, zegt de Marokkaanse ambassadeur in Nederland. En Israël probeert er alles aan te doen om de golf van aanslagen te stoppen.

* Er moet heel snel geld naar Defensie. Het is de hoogste tijd dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie) haar mooie woorden omzet in daden en er snel een behoorlijk bedrag bij regelt voor de krijgsmacht, is de inzet van enkele oppositiepartijen bij de bespreking over de defensiebegroting woensdag, schrijft De Telegraaf.

‘Bij de NAVO-top in Wales heeft deze minister beloofd onze defensiebegroting in tien jaar tijd naar de NAVO-norm (2 procent van het nationaal inkomen) te brengen,’ vindt CDA-Kamerlid Raymond Knops. ‘De handelwijze van Hennis komt daar in de verste verte niet mee overeen. Kennelijk komt ze in het kabinet niet verder omdat de PvdA dwarsligt.’

Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich na Prinsjesdag achter een oproep van de SGP om de defensie-uitgaven te verhogen.

* Het voornemen van het kabinet om het uitkeringsverdrag met Marokko op te zeggen, is ‘categorisch’ en ‘egocentrisch’, zegt de Marokkaanse ambassadeur in Nederland, Abdel Bellouki in een interview met de Volkskrant. De regering Rabat zou zich geschoffeerd voelen en spreekt van een ‘onvriendelijke daad’ – en dat zal gevolgen hebben voor de relatie met het Noord-Afrikaanse land.

Volgens de diplomaat kan de opzegging averechts werken, omdat het plan de remigratie van Nederlandse Marokkanen zou ontmoedigen en hen juist terug zal drijven naar Nederland. ‘Als dat gebeurt, is er geen besparing voor Nederland,’ vervolgt Bellouki. Nederland wil de uitkeringen die naar mensen in Marokko gaan al een tijdje aanpassen aan het levenspeil in dat land.

* Vladimir Poetin moet helemaal niets hebben van souvenirs met zijn beeltenis. De Russische president staat volgens zijn woordvoerder negatief tegenover de verkoop van dergelijke prullaria, waar heel wat mensen geld aan verdienen, schrijft tv-zender Russia Today. Zo zijn er onder meer smartphones, klokken, t-shirts en mokken met zijn foto.

Het Kremlin denkt overigens niet aan maatregelen om de verkoop een halt toe te roepen. ‘Het aanpakken van dit soort verschijnselen heeft geen prioriteit,’ aldus de woordvoerder. Het is de eerste keer dat er iets bekend wordt over wat Poetin van dit verschijnsel vindt. De verkoop van de Poetin-souvenirs groeit nog altijd, meldt het Russische tv-kanaal.

* Israël probeert er alles aan te doen om de golf van aanslagen te stoppen, Premier Benjamin Netanyahu heeft er bij de defensietop op aangedrongen om de huizen van Palestijnse terroristen met de grond gelijk te maken. Ook wil hij dat er meer veiligheidsagenten op straat verschijnen, schrijft Jerusalem Post.

Netanyahu komt met deze maatregelen na de laatste aanvallen, waarbij twee Israëliërs om het leven werden gebracht. Een 25-jarige Israëlische vrouw raakte maandag dodelijk gewond doordat een Palestijn haar in de nederzetting Alon Shvut neerstak.

Eerder op de dag werd een Israëlische soldaat neergestoken bij een station in Tel Aviv. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het geweld lijkt zich nu over heel Israël en de bezette gebieden te verspreiden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.