Conclusie Duitse geheime dienst: separatisten haalden MH17 neer

19 oktober 2014Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Duitse inlichtingendienst BND heeft ook onderzoek gedaan naar het neerhalen van vlucht MH17, waarbij de 298 inzittenden, onder wie vier Duitsers, om het leven kwamen. De dienst concludeert dat pro-Russische separatisten het toestel hebben neergehaald.

Met deze conclusie gaat de BND verder dan de Nederlandse onderzoekscommissie, die in een voorlopig rapport geen antwoord gaf op de vraag wie verantwoordelijk was voor het neerhalen van het Malaysia Airlines-toestel.

Bewijs

In het rapport van de BND, dat in handen is van het Duitse weekblad Der Spiegel, staat dat er ‘overvloedig bewijs’ is dat de pro-Russische separatisten verantwoordelijk zijn. Het bewijs bestaat uit satellietbeelden en diverse foto’s.

Voorzitter Gehrard Schindler van de BND zou de bevindingen van de onderzoekers op 8 oktober hebben gepresenteerd aan Duitse parlementariërs. De BND concludeert dat er geen twijfel over mogelijk is, over hoe de separatisten het toestel hebben neergehaald.

De militanten gebruikten een Buk-luchtdoelraketsysteem, dat ze hebben buitgemaakt van een Oekraïense militaire basis. De Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigden al vrij snel dat het toestel was geraakt door een raket, maar hield nog een slag om de arm wat betreft de daders.

Objecten

Op 9 september presenteerde de Onderzoeksraad Voor Veiligheid het onderzoeksrapport over vlucht MH17. Daarin stond dat het vliegtuig ‘met hoge snelheid is doorboord door ‘een groot aantal objecten’.

Volgens de Onderzoeksraad was het nog te vroeg om de schuldvraag te beantwoorden. Dat komt onder meer doordat de raad weinig onderzoek kon doen naar wrakstukken die nog in het rampgebied liggen.

Separatisten

Pro-Russische separatisten hebben niet toegegeven dat zij verantwoordelijk zijn voor het dramatische ongeluk. Zij wijzen naar het Oekraïense regeringsleger, dat op zijn beurt wijst naar de separatisten.

De leider van separatisten in het oosten van Oekraïne zei vrijdag verbaasd te zijn over het feit dat er drie maanden na de crash nog steeds wrakstukken in het gebied liggen. ‘Zo’n gebrek aan actie roept veel vragen op. Elk wrakstuk is bewijsmateriaal,’ aldus rebellenpremier Aleksander Zachartsjenko. Hij zegt dat het gebied veilig is en dat onderzoekers gewoon hun werk kunnen doen.