nederland

Gebruikt Haagse politie te veel geweld tegen Marokkaanse jongeren?

16 september 2014Leestijd: 2 minuten

Volgens de Nationale Ombudsman gebruikt de politie geen buitenproportioneel geweld tegen allochtone jongeren in de Haagse Schilderswijk. Toch vraagt de Marokkaanse ambassadeur in Nederland nu opnieuw aandacht voor het fenomeen.

‘Ik ben geschokt en verbijsterd. Ik kan met niet voorstellen dat zoiets in de stad van vrede en veiligheid gebeurt tegen onschuldige mensen,’ zegt de Marokkaanse ambassadeur in Nederland, Abdelouahab Bellouki, tegen de NOS.

Incident

De chef de poste doelt op een incident met een Marokkaanse jongen op zaterdag 6 september bij een supermarkt aan de Hoefkade in Den Haag. De jongen, die zich weigerde te identificeren, wordt hardhandig tegen de grond gewerkt door twee politieagenten. Als de vader zich ermee bemoeit, wordt hij met slaande bewegingen door de agenten op afstand gehouden. Vervolgens bedreigen omstanders de agenten. Onder hen is ook een man met een vleesbijl.

‘Ik vraag om rechtvaardige wetshandhaving, gelijk voor iedereen die in dit land leeft,’ zegt de diplomaat die een klacht heeft ingediend tegen de politie.

Politiegeweld

Bewoners van de Schilderswijk spreken van het ‘zoveelste incident’. Politiegeweld tegen moslimjongeren zou een terugkerend fenomeen zijn in de Haagse wijk. ‘De autoriteiten moeten luisteren naar de jongeren en hun als mens behandelen. Geef ze de kans een positieve bijdrage aan de samenleving te leveren,’ zegt de ambassadeur.

De politie zegt in een reactie dat er geweld door maar ook tegen agenten wordt gebruikt. Het incident van 6 september wordt onderzocht. Tegen Omroep West zegt een woordvoerder van de politie dat de agenten ‘altijd naar verbinding met de inwoners van de wijk zoeken’. Het contact tussen inwoners en politie zou ‘goed’ zijn.

Waarnemend Nationaal ombudsman Frank van Dooren liet de klachten over politiegeweld in de Schilderswijk onderzoeken. De ombudsman heeft op geen enkel terrein aanwijzingen gevonden voor structurele misstanden bij de politie in de wijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.