nederland

Artsen financieren zaak tegen tabaksindustrie

12 januari 2017Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De strijd tegen de tabaksindustrie krijgt een financiële injectie van Nederlandse huisartsen en medisch specialisten. De vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), waarvan ruim 250 artsen lid zijn, stelt meer dan 200.000 euro beschikbaar voor een strafzaak tegen de industrie. Dat bevestigde Yolanda van der Graaf van NTvG donderdag naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

De strafzaak is volgens haar uniek in de wereld. Vorig jaar deden twee mensen die ernstig ziek zijn geworden van roken aangifte tegen vier tabaksfabrikanten. Zij krijgen ondersteuning van 1300 zieke (ex-)rokers.

,,Het doel is niet om, zoals in andere rechtszaken, smartengeld te eisen, maar om de industrie aan te pakken. Ze willen dat het verboden wordt’, zegt Van der Graaf. De aanklagers verwijten tabaksfabrikanten dat ze sigaretten met opzet verslavend hebben gemaakt, waarmee de gezondheid met voorbedachten rade wordt benadeeld.

Legaal

De zaak wordt aangespannen tegen Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux. Wanneer de zaak dient is nog niet bekend.

De vereniging van tabaksfabrikanten VNK ziet de beslissing van de rechter met vertrouwen tegemoet. ,,Wij hebben het volste vertrouwen dat de verkoop van een legaal, streng gereguleerd product geen misdaad is in Nederland”, meldt de VNK op haar website.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.