nederland

Debat over Teeven-deal loopt met sisser af

08 juni 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – Het jongste debat in de Tweede Kamer over de Teeven-deal is woensdag met een sisser afgelopen. Met gevaarlijke moties is niet meer gezwaaid. Wel hadden coalitie en oppositie kritiek op met name de huidige justitieminister Ard van der Steur, die als Kamerlid meeschreef aan een brief van het kabinet over de omstreden deal met een drugscrimineel. Een Kamerlid hoort ministers juist te controleren en niet uit de wind te houden.

Van der Steur zei opnieuw dat hij zelf ook vindt dat hij destijds te ver is gegaan en dat hij nu zelf als minister een Kamerlid nooit in die positie zou brengen.

Premier Mark Rutte is nog steeds blij met de keuze voor Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff als bewindslieden op Veiligheid en Justitie, zei hij. Van der Steur zelf gaat moedig voorwaarts. Hij is bezig de cultuur op zijn departement te verbeteren, benadrukte hij maar weer eens. Er wordt keihard gewerkt op alle niveaus en daarin vindt hij ,,de motivatie om het goede te doen”.

Bemoeienis

Rutte moest uitleggen dat er vanuit zijn ministerie, Algemene Zaken, op was aangedrongen Fred Teeven niet in een staatsrechtelijk onmogelijke positie te brengen. ,,Het leek me verstandig.” Het kon voor staatssecretaris Teeven immers lastig worden om in die functie in te gaan op de deal die hij als officier van justitie met een drugscrimineel had gesloten.

Verder waren er vragen over Ruttes vermeende bemoeienis met de benoeming van een onderzoeker in een eerder stadium van de affaire. Algemene Zaken was daar volgens Rutte ,,niet besluitvormend” bij betrokken, maar ,,in de zin van geïnformeerd worden”.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.