nederland

134 miljoen voor innovatief onderzoek

09 juni 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen investeren gezamenlijk 134 miljoen euro in innovatieve onderzoeksprojecten. De tien toonaangevende projecten die met dit geld worden gefinancierd, richten zich op vernieuwende ontwikkelingen op het gebied van voedsel, gezondheidszorg, energie en data-infrastructuur.

Met de extra miljoenen moeten de groei en concurrentie van Nederland worden versterkt, zo hebben de ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap donderdag bekendgemaakt. ,,De uitgekozen onderzoeksprojecten leveren nu al producten op die nut hebben voor bedrijven en onderzoekers. Door extra te investeren in deze onderzoeksprojecten, kunnen meer nieuwe, innovatieve producten en diensten worden ontwikkeld’’, zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Het geld komt uit het Toekomstfondskrediet. Het gaat om renteloze leningen die in vijftien jaar tijd moeten worden terugbetaald. Zo vloeit er opnieuw geld in het fonds om te zijner tijd opnieuw innovatieve projecten te kunnen steunen. ,,Vanwege het succes van en de belangstelling voor het fonds komt er dit jaar nog een tweede moment waarvoor projecten kunnen worden ingediend. Hiervoor komt 20 miljoen euro beschikbaar’’, aldus het ministerie van Economische Zaken.

Een van de gehonoreerde projecten is PrintValley 2020 van TNO en de Technische Universiteit Eindhoven. Zij zijn bezig met 3D-printinnovaties. Die techniek wordt gebruikt om veel meer te kunnen doen met bijvoorbeeld protheses. Dit biedt kansen voor ondernemers die medische producten maken zoals implantaten en geavanceerde protheses, maar ook voor fabrikanten van slimme elektronica zoals ledlampen, sensoren en connectoren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.