Samidoun-kopstuk welkom in door Amsterdam gesubsidieerd pand

14 maart 2024Leestijd: 2 minuten
Plantage Dok. Foto: Geerten Waling

De gemeente Amsterdam verstrekte bijna een miljoen euro subsidie aan Plantage Dok, een kunstcollectief dat zijn ruimte geregeld verhuurt aan Samidoun. Het betreft een mantelorganisatie van de Palestijnse terreurorganisatie PLFP. Samidoun is in diverse landen verboden vanwege het verheerlijken van terreur.

Op vrijdag 15 maart houdt Samidoun in een zaal van het Plantage Dok een discussieavond met Mohammed Khatib, een prominent lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Deze Palestijnse terreurorganisatie is berucht vanwege vliegtuigkapingen en moordaanslagen. Ook waren aan de PFLP gelieerde terroristen betrokken bij de pogrom in Israël op 7 oktober. De PFLP staat op de terreurlijsten van de Europese Unie, de Verenigde Staten en Israël. De SGP heeft Kamervragen gesteld over de komst van Khatib.

Inmiddels heeft Dilan Yesilgöz, minister van Justitie en Veiligheid, laten weten dat Mohammed Khatib niet de toegang tot Nederland wordt ontzegd. Khatib heeft een Belgisch paspoort en is dus EU-ingezetene. Die kan alleen met zwaarwegende reden worden geweigerd en het ministerie heeft die naar eigen zeggen niet.

Tegen EW zegt de gemeente Amsterdam ‘geen toezicht te houden op het niveau van individuele activiteiten of programmering’. Wel zijn er voorwaarden voor het gebruik van het gebouw als broedplaats. ‘Haatzaaien, oproepen tot geweld en andere bedreigingen van onze vreedzame en open samenleving worden niet getolereerd,’ zegt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema (GroenLinks).

Plantage Dok ontving bijna een miljoen euro subsidie

Kunstcollectief Plantage Dok maakt gebruik van het ‘broedplaatsenbeleid’ van de gemeente Amsterdam. Dat beleid zorgt voor betaalbare huisvesting van kunstenaars en creatievelingen. In 2003 kreeg Plantage Dok 829.422,18 euro van de Gemeente Amsterdam, vertelt de gemeente aan EW. ‘Daarvoor zal het gebouw voor de duur van de erfpachtovereenkomst als broedplaats worden geëxploiteerd.’

Joodse gemeenschap maakt zich zorgen over Dodenherdenking

Plantage Dok ligt op zo’n 400 meter van het zondag 10 maart geopende Nationaal Holocaustmuseum. Daar riepen Samidoun-leden leuzen en scheldwoorden als ‘kankerjoden’ naar Holocaustoverlevenden en hun kleinkinderen. In een brief aan burgemeester Halsema liet de Joodse gemeenschap weten dat de gebeurtenissen van afgelopen zondag hen deed denken ‘aan de jaren dertig.’ De gemeenschap maakt zich grote zorgen over hoe de Dodenherdenking op 4 mei zal verlopen.

Samidoun komt vaker in Plantage Dok

In 1998 werd het Plantage Dok-gebouw, aan de gelijknamige laan in Amsterdam, gekraakt. Twee jaar later kochten de krakers het pand van de gemeente Amsterdam, voor het symbolische bedrag van 1 gulden. Sindsdien dient Plantage Dok als kunstzinnige broedplaats met een galerie, ateliers en een zaal voor bijeenkomsten. Samidoun houdt vaker evenementen in gesubsidieerd kunstcollectief.