Samidoun is niet verboden in Nederland. Waarom?

12 maart 2024Leestijd: 4 minuten
Leden van Samidoun bij een protest tegen Israël. Foto: John MacDougall/AFP

Bij de zeer beladen opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam op 10 maart 2024 wapperden enkele demonstranten met de vlag van Samidoun. Israël heeft de organisatie in februari 2021 al aangemerkt als terroristische organisatie. In Duitsland is zij ook verboden. Wat is Samidoun voor een club?

Samidoun is een internationaal opererende organisatie die zichzelf presenteert als ‘solidariteitsnetwerk voor Palestijnse gevangenen’. Voor een deel klopt dat. De aanhangers demonstreerden bijvoorbeeld in 2022 tegen de gevangenname door Israël van Bassam al-Saadi, de militaire leider van de Islamitische Jihad, de groepering die al decennialang verantwoordelijk is voor dodelijke aanslagen in Israël. Ook is de organisatie nog altijd zeer verontwaardigd over de arrestatie van Amin Abou Rashed, de Nederlands-Palestijnse ‘activist’ die vorig jaar werd gearresteerd op verdenking van het doorsluizen van ruim 11 miljoen euro naar terreurorganisatie Hamas. Samidoun is in februari 2021 in Israël aangemerkt als terroristische organisatie en sindsdien verboden.

Samidoun is een mantelorganisatie van de PFLP

Samidoun mag zich dan officieel een solidariteitsorganisatie noemen, internationaal staat ze voornamelijk te boek als mantelorganisatie van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een Palestijnse terreurorganisatie die berucht is vanwege vliegtuigkapingen en moordaanslagen. Ook waren terroristen gelieerd aan de PFLP betrokken bij de pogrom in Israël op 7 oktober 2023. Samidoun lijkt dus vooral solidair te zijn aan organisaties die Israël volledig van de kaart willen vegen.

Veel moeite om de connectie met de PFLP te verhullen, doen de activisten niet. De voorzitter van Samidoun International is de Canadese Charlotte Lynne Kates, een beroepsactivist die van het verheerlijken van intifada’s en terrorisme tegen Israël haar levenswerk heeft gemaakt. Bij diverse demonstraties is Kates gesignaleerd met de vlag van de PFLP. Bovendien is Kates getrouwd met Khaled Barakat, volgens de Israëlische overheid een hooggeplaatst lid van de PFLP. In oktober 2022 probeerden Kates en Barakat Nederland te bezoeken, maar de Europese Unie verklaarde ze als ongewenst en stuurde ze terug naar Canada.

Samidoun vindt Hamas geen terreurorganisatie

Aan het hoofd van de Nederlandse vertakking van Samidoun staat Thomas Gerhard Hofland. Als coördinator van Samidoun Nederland houdt Hofland geregeld speeches op demonstraties, en mag hij graag Israëlische aangelegenheden in Nederland verstoren. In mei 2022 werd Hofland tijdens een toespraak gefotografeerd met vermeend Hamas-fondsenwerver Amin Abou Rashed. Ook is Hofland degene die de veelbesproken rechtszaak over de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ won. De rechter oordeelde in augustus 2023 dat de leus valt onder de vrijheid van meningsuiting en dus niet strafbaar is. Sindsdien klinkt de leus – die volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël, het CIDI, als antisemitisch kan worden beschouwd – harder dan ooit tevoren op demonstraties. Een paar dagen voor de aanslagen in Israël op 7 oktober zei Hofland in een interview dat Hamas ‘geen terreurorganisatie is’, en dat ‘elk volk dat wordt bedreigd door kolonisatie, het recht heeft zich te verzetten’.

Op die bewuste 7 oktober publiceerde Samidoun de volgende verklaring op haar website:

‘Bij het aanbreken van de ochtend op 7 oktober 2023 staat het verzet in heel bezet Palestina op, vernietigt het de belegering van Gaza met een veelomvattend offensief tegen de bezetter over land en door de lucht, neemt de controle over Palestijns land over, grijpt kolonisten en soldaten van de bezetter, en lanceert duizenden raketten terwijl Palestijnse verzetsgroepen vechten voor de terugkeer en de bevrijding van Palestina.’

 

De rest van de verklaring is net als bovenstaande alinea een grote steunbetuiging aan de terreuraanslagen van Hamas. Op zondag 8 oktober organiseerde Samidoun een demonstratie in Rotterdam. ‘Dit is zelfverdediging’ en ‘Palestijnen hebben hier recht op’, klonk het onder meer. Ook in Berlijn gingen leden van Samidoun op 7 oktober de straat op, waar zij lekkernijen uitdeelden ter viering van de gebeurtenissen in Israël. Samidoun plaatste zelf beelden van de actie op sociale media. De Duits-Israëlische schrijver Ahmad Mansour vroeg zich vervolgens af waarom Samidoun nog niet verboden was in Duitsland.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Samidoun werd in Duitsland kort na 7 oktober verboden

Of het door de oproep van Mansour kwam, is niet duidelijk, maar een paar weken later – op 2 november 2023 – verbood Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Samidoun. Faeser: ‘Samidoun is een internationaal netwerk dat anti-Israël en anti-Joodse propaganda verspreidt en tegelijkertijd beweert solidariteit met gevangenen in diverse landen te bevorderen. Samidoun steunde en verheerlijkte ook diverse buitenlandse terroristische organisaties, waaronder Hamas.’

In de Europese Unie is Samidoun nog niet aangemerkt als terroristische organisatie, hoewel daar al wel toe werd opgeroepen in maart 2023. Op 18 oktober 2023 werd Josep Borrell, buitenlandchef van de Europese Unie, schriftelijk bevraagd over de status van Samidoun. Borrell gaf aan dat er geen aanleiding is om Samidoun op de terreurlijst te zetten.

In de Nederlandse politiek is nog geen actie ondernomen om Samidoun te verbieden. In tegenstelling tot in Duitsland is het verheerlijken van terrorisme – wat Samidoun herhaaldelijk doet – in Nederland niet strafbaar.

Nard Lodewijk
Nard Lodewijk (1996) werkt sinds 1 juni 2022 op de economieredactie.
Lees meer
Nard Lodewijk