Omtzigt over rechts? Zo ziet een gematigd-rechtse coalitie eruit

17 november 2023Leestijd: 2 minuten
Pieter Omtzigt (NSC) spreekt met Caroline van der Plas (BBB). Foto: Peter Hilz/HH/ANP

Drie partijen strijden om de eerste plaats. Kun je dan ‘strategisch’ stemmen? Toch wel. EW brengt vier opties in kaart. In deel 2: een gematigd-rechtse coalitie.

Vanaf het begin stelde Omtzigt: absoluut niet met de PVV. Verder houdt hij zijn opties open, waaronder die van een gematigd-rechtse coalitie. De variant NSC+VVD+BBB+CDA+SGP+JA21 komt in de peilingen op 73 zetels, dus dat wordt kielekiele. NSC-kiezers die deze coalitie willen, kunnen het best VVD stemmen. Dat biedt de grootste kans om Timmermans buiten de deur te houden en over rechts te gaan. Dan wordt NSC misschien niet de grootste, maar ja… Omtzigt zegt sinds kort dat hij toch geen premier wil worden en noemt geen alternatieve NSC-kandidaat voor die functie. Een stem op BBB kan ook, want deze coalitie geniet de voorkeur van Caroline van der Plas. SGP of JA21 is ook te overwegen. Maar voor al deze keuzes geldt: houdt de peilingen in de gaten! Als NSC en VVD te klein uitvallen, gaat GroenLinks-PvdA er overheen en koerst Timmermans af op een gematigd links kabinet.

Lees ook: De belangrijkste electorale peilingen in één overzicht

Wie het omgekeerde wil en per se niet wil dat Omtzigt over rechts gaat, stemt Timmermans. Op het gevaar af dat NSC en GL-PvdA straks samen in een Brede Midden-coalitie zitten. Zoiets gebeurt vaker: strijd in de campagne, daarna delen ze de macht.

NSC (28), VVD (28), BBB (9), CDA (4), SGP (3) en JA21 (1) = 73 zetels