Nederlander van het Jaar 2023: Geert Wilders werd het (net) niet. Wie wel?

29 november 2023Leestijd: 2 minuten
Geert Wilders bij het overleg met fractievoorzitters daags na de verkiezingen. Foto: ANP/Robin Utrecht

EW maakt donderdag 30 november de Nederlander van het Jaar 2023 bekend. In de dagen ervoor noteert EW drie eervolle vermeldingen. Vandaag: Geert Wilders. De zestigjarige aankomende nestor lijkt na 25 jaar Kamerlidmaatschap nog steeds niet aan zijn proefstuk toe. Op 22 november behaalde de PVV-leider een verpletterende overwinning. Een kabinet-Wilders lijkt niet ondenkbaar.

Wilders begon zijn politieke carrière in 1997 als Utrechts gemeenteraadslid voor de VVD. Een jaar later werd hij voor dezelfde partij Kamerlid. Met het vertrek van Kees van der Staaij (SGP) wordt Wilders het langstzittende Kamerlid in de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer. Toch ziet het er niet naar uit dat Wilders snel met politiek pensioen zal gaan.

De vroege jaren van de PVV

In 2004 spreidde Wilders zijn vleugels met de oprichting van de Partij voor de Vrijheid (PVV). De spanningen binnen de VVD-fractie waren onoverbrugbaar geworden. Wilders was faliekant tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.  Dat ging de VVD-top te ver. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 kwam de PVV met negen zetels de Tweede Kamer in. In 2010 haalde de PVV 24 zetels.

Lees ook: Geert Wilders zoals u hem nog niet kende

Het werd lastig om zonder PVV te regeren waarop er een minderheidskabinet van VVD en CDA tot stand kwam met gedoogsteun van de PVV. Deze constructie zou tot 2012 standhouden, toen Wilders zich tegen bezuinigingen keerde en zich niet kon vinden in het Europese beleid van het kabinet.

Wilders kijkt positief terug op deze periode, die hij als fijne samenwerking beschouwt. Naar eigen zeggen het hoogtepunt van zijn politieke carrière. Tot 2023.

Wilders is bepalend voor de toekomst van Nederland

De spectaculaire verkiezingsuitslag van de PVV op 22 november – een forse stijging van 20 naar 37 zetels – zorgde voor een politieke aardverschuiving. Is het succes van Wilders te wijten aan zijn mildere toon of was het toch vooral onvrede in het land? Of hebben de media het weer eens gedaan. Over de redenen voor de spectaculaire verkiezingsoverwinning van de PVV zal nog lang worden getwist.

Feit blijft dat Wilders de politieke toekomst grotendeels in zijn handen heeft. Om een kabinet tot stand te brengen zijn er nog veel obstakels. Maar de belangrijkste hindernis – de stembusgang – heeft Wilders al genomen. Alleen daarvoor had hij al Nederlander van het jaar kunnen worden.

Donderdag 30 november wordt bekend wie EW’s Nederlander van het Jaar 2023 is