Premium Lock Geert Wilders zoals u hem nog niet kende

28 september 2023Leestijd: 8 minuten
Geert Wilders en zijn echtgenote op Prinsjesdag in 2017. Foto: ANP/Robin Utrecht

Geert Wilders is de nestor van de Tweede Kamer en kan zomaar plaatsnemen in een volgend kabinet. Iedereen heeft een mening over de spraakmakende PVV-leider. Maar wie is Geert Wilders nu echt?

Geert Wilders (Venlo, 1963) groeide op als jongste van vier in een rooms-katholiek gezin. Zijn vader was adjunct-directeur van een kopieermachinebedrijf, terwijl zijn moeder huisvrouw was. Wilders heeft van moederskant Indische wortels. Hij was geen makkelijk kind, zeker niet als tiener, maar kijkt positief terug op zijn jeugd. Ondanks zijn katholieke opvoeding is Wilders agnost.

Blijf op de hoogte van de formatie: volg EW via WhatsApp

Op zeventienjarige leeftijd trok Wilders naar Israël. Hij woonde en werkte in een mosjav, een coöperatieve landbouwnederzetting, vlak bij de grens met Jordanië. Wilders heeft goede herinneringen aan het telen van uien, paprika’s en druiven voor 5 dollar per uur. Politiek interesseerde hem niet, drank en vrouwen wel, gaf Wilders in een zeldzame documentaire te kennen. Zijn ervaringen in Israël zouden zijn politiek bewustzijn vormen.

Hoe Geert Wilders’ ogen opengingen voor de ‘islamitische haat’

Wilders ervoer de Arabische bedreiging van de jonge Joodse staat vanaf de eerste rij. Hij moest geregeld met zijn collega-telers de schuilkelder in vluchten. Dan hadden Palestijnse terroristen Israëlisch grondgebied vanuit Jordanië geïnfiltreerd. Een enkele keer zag Wilders hoe Israëlische helikopters hen met magnesiumbommen aanpakten. Indrukwekkend voor Wilders: ‘In Venlo zagen we zoiets niet eens op tv. Ik was niet naïef, maar de ervaring was heftig.’

Wilders heeft een speciale band met Israël en bezocht het land tientallen keren. Foto: ANP

Toch wilde Wilders ook de islamitische wereld verkennen. Hij stapte zonder visum op een bus naar Caïro. Een Egyptische jongen van een jaar of achttien hielp hem de grens over te steken. Eenmaal aan de andere kant veranderde de toon van de jonge Egyptenaar. Wilders zag de haat in de ogen van zijn metgezel toen hij Joden beesten noemde, die het water vergiftigden. De fanatieke Egyptenaar onderbouwde zijn argumenten met citaten uit de Koran. Volgens Wilders kan alleen de islam deze diepgewortelde haat verklaren. Hij zou zijn politieke loopbaan aan deze observatie wijden.

Stapsgewijs richting politiek

Na zijn terugkeer in Nederland ontwikkelt zich bij Wilders een afkeer van logge bureaucratie als medewerker van de Ziekenfondsraad en de Sociale Verzekeringsbank tussen 1985 en 1990. Daaropvolgend wordt hij beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de VVD. Wilders had er inmiddels een kortstondig huwelijk opzitten. Hij ontmoette zijn huidige vrouw, een Joods-Hongaarse diplomate, in een Haagse kroeg. Het koppel is bewust kinderloos gebleven om zich op hun carrières te focussen.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen: volg EW via WhatsApp

Wilders woonde met zijn vrouw in een flat in het Utrechtse Kanaleneiland, waar hij zag hoe de middenklassewijk werd ‘overgenomen’ door Turkse en Marokkaanse gezinnen. Van 1997 tot 1998 was hij gemeenteraadslid in Utrecht. Rond deze tijd begon Wilders zijn haar te blonderen. Jan van Zanen, destijds fractiegenoot van Wilders, herinnert zich: ‘Wilders verstond het politieke vak, wist de aandacht te trekken, was mediageniek.’ Naar eigen zeggen snakte Wilders als peuter al naar aandacht, toen weliswaar alleen nog maar naar die van zijn moeder.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw