Premium Lock XR-demonstraties leggen grote druk op politiecapaciteit

03 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Klimaatactivisten worden gearresteerd op de A12. Foto: Mouneb Taim/Anadolu Agency via Getty Images

De dagelijkse bezetting van de A12 door ‘vredelievende’ demonstranten van Extinction Rebellion (XR) kost de politie zoveel capaciteit dat er grote gaten vallen in de dienstroosters. En niet alleen in Den Haag. Agenten van andere regio-eenheden moeten bijspringen. De politie wil niet zeggen hoeveel agenten er dag in dag uit worden ingezet, maar dat zijn er al snel honderd.

Intussen wordt de druk steeds groter. Op 11 oktober wil XR de toegang beletten tot alle Rabo-kantoren in het land. Met tien agenten per vestiging – en dat zijn er te weinig als een demonstratie escaleert – kom je al op 840 mensen.

Zonder de permanent opgestoken middelvinger van XR komt de politie ook al mensen tekort. Naast de vele demonstraties – denk alleen al aan de boeren – vergt het beveiligen van bedreigde politici, bestuurders, advocaten en journalisten buitensporig veel inzet.

Ook zonder uitsupporters veel agenten aanwezig bij Ajax-Feyenoord

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw