Wilders waarschuwt: ‘Zonder PVV is een strenger asielbeleid onmogelijk’

10 oktober 2023Leestijd: 2 minuten
PVV-leider Geert Wilders. Foto: Guido Benschop

Zonder de PVV in een kabinet is beperking van de asielstroom onmogelijk. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders in gesprek met EW deze week. Wilders gaat ervan uit dat de opening van de VVD om met de PVV in zee te gaan, oprecht is.

Wilders: ‘Ik ga uit van de eerlijkheid van collega’s. Als je moet denken dat iedereen je voor de gek houdt, houdt het op. Ik ben er blij mee, want ik wil dat de PVV verantwoordelijkheid gaat dragen en gaat meeregeren.’

Wilders wil ook graag premier worden, maar verlaat de Tweede Kamer alleen voor die hoogste post, zegt hij in het interview. Vicepremier wordt hij niet. Hij voelt zich ‘rasparlementariër’ en ‘nog altijd kiplekker’ in het parlement. De PVV-leider wordt na het vertrek van SGP’er Kees van der Staaij de langstzittende parlementariër. Deze zomer zat Wilders 25 jaar in de Tweede Kamer.

Wijzend op de peilingen rekent hij voor dat het voor de VVD ook met de BBB van Caroline van der Plas en Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt niet gaat lukken om een meerderheid te smeden. ‘Als jij een streng immigratie- en asielbeleid wilt, lukt dat in de huidige politieke verhoudingen niet zonder de PVV.’

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans brak afgelopen zomer in gesprek met EW de ban op regeren met de PVV. Kersvers partijleider Dilan Yeşilgöz sloot daarop samenwerking met de PVV niet uit.

Zijn partij heeft geen breekpunten, zegt Wilders. ‘Maar we doen
geen concessie aan de uitkomst. De instroomcijfers voor asiel en migratie moeten maximaal omlaag.’

Donderdag verschijnt het volledige interview met PVV-leider Geert Wilders online.