Premium Lock Dit zijn de spraakmakende kandidaten op lijst Omtzigt

26 september 2023Leestijd: 5 minuten
V.l.n.r. Pieter Omtzigt, Nicolien van Vroonhoven, Eddy van Hijum, Diederik Boomsma. Foto's: ANP.

Judith Uitermark, strafrechter in Haarlem, is de verrassende nummer 3 op de kieslijst van Pieter Omtzigts Nieuw Sociaal Contract (NSC). De kieslijst bevat een aantal spraakmakende namen, zoals een ambassadeur, een Strategie-specialist van ASML, een vrouwelijke officier van justitie en een terrorismebestrijder die op zijn zeventiende uit Irak vluchtte.

Nicolien van Vroonhoven – voorlichter van Omtzigt en voormalig CDA-Kamerlid – staat op 2. Nogal wat kandidaten hebben een CDA-achtergrond. Behalve Omtzigt zelf zijn dat zijn nummers 2, 3, 4 en 6. ‘Maar er is ook iemand die na twaalf jaar zijn D66-lidmaatschap opzegt,’ aldus een bron.

Omtzigt gaat het noemen van een premierskandidaat zo lang mogelijk uit de weg. Medestanders zeggen dat hij daar niet op wil vooruitlopen en niet wil zeggen of een van de personen op de kieslijst ook degene is die als beoogd premier zal aantreden, mocht NSC als grootste uit de stembus komen. Naar zijn idee is het belangrijker om vanuit de Tweede Kamer de zittende macht te controleren, dan om in de plaats van Mark Rutte (VVD) het Torentje te bezetten.

Judith Uitermark, de nummer 3 op de lijst, was van 1998 tot 2002 CDA-raadslid in Haarlem en is sinds 2009 strafrechter bij de rechtbank in Haarlem. Zij geniet enige bekendheid, doordat zij van 2015 tot vorig jaar Landelijk Coördinator Mediation was. In interviews maakte zij zich sterk voor gesprekken tussen daders en slachtoffers van een misdrijf. Dit zou leiden tot een vorm van genoegdoening, waarbij overigens de dader niet per se vrijuit hoeft te gaan.

Op 4 staat Caspar Veldkamp, voormalig Nederlands ambassadeur in Israël en Griekenland. Hij bekleedt een hoge diplomatieke functie bij de Oost-Europabank in Londen.

Jurist bekend van Toeslagenaffaire

Op 5 staat Sandra Palmen-Schlangen, een jurist die werkzaam was op het ministerie van Financiën. Zij trok vroegtijdig aan de bel, omdat ontvangers van fiscale toeslagen van fraude werden beschuldigd en forse boetes moesten betalen, vaak zonder dat hen veel te verwijten viel.

Eddy van Hijum, voormalig CDA-gedeputeerde in Overijssel en tot 2014 kompaan van Omtzigt in de CDA-Kamerfractie, staat op 6. Van Hijum schrijft ook het verkiezingsprogramma van NSC.

Rosanne Hertzberger en Diederik Boomsma

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw