Premium Lock De speciale band tussen de Oranjes en een Brusselse basisschool

14 september 2023Leestijd: 6 minuten
Het schoolgebouw dat dateert uit 1903 is onlangs compleet gerenoveerd

‘Nederlandse’ Prinses Julianaschool in Europese hoofdstad viert honderd jaar in stadspaleis en speciale band met de Oranjes.

Aan de d’Oultremontstraat in de Brusselse gemeente Etterbeek, op een steenworp van het Jubelpark, bevindt zich achter een geopend hekwerk een witgepleisterd voormalig paleis.

Bakfietsvaders en in mindere mate -moeders rijden af en aan om er deze zomerse woensdagochtend hun kroost af te leveren en in de halfschaduw met elkaar bij te praten. Het binnenplein heeft een grote boomhut en naast de weggewerkte gymzaal ligt een voetbalveldje met twee goals. Slingers hangen boven het pleintje. Tot de lessen om half negen beginnen, klinkt klassieke muziek in en buiten het gebouw. Een schoolidylle.

De beste niet-private school in Brussel in de rankings

De Vlaams-Nederlandse Prinses Julia­naschool in Brussel viert dat ze honderd jaar op deze locatie huist. De school opende de deuren op 1 september 1901 in een pand aan de Nieuwe Graanmarkt en is de oudste Nederlandstalige school van Brussel. Door snelle groei moest de school uitzien naar een ruimer onderkomen. Met steun van de Nederlandse staat werd in 1922 het kasteeltje van de familie d’Oultremont de Wégimont aangekocht. Na een verbouwing werd het 15 september 1923 officieel in gebruik genomen.

Ha, daar komt Jelte Wiersma aangefietst, met dochter Alba gehelmd achterop. De veertigjarige oud-correspondent van EW in Brussel is sinds een jaar secretaris-generaal van CEMA, een club die in Brussel de belangen behartigt van agrarische-machinebouwers. Alba is een paar dagen eerder tijdens haar eerste schooldag ingehaald op de rode loper.

‘Waarom deze school? We zijn bij drie scholen gaan kijken. Twee privé en eentje publiek, deze dus. Mijn Italiaanse vrouw moest erkennen dat dit de aantrekkelijkste optie was. Qua onderwijs, gebouw, mensen, maar ook financieel. De beste niet-private school in Brussel in de rankings. Elk jaar weer.’

‘Je hebt het idee van een dorpsschool in een heel grote stad’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw