Premium Lock CDA kiest Henri Bontenbal: ‘slow politics’ moet partij redden

11 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
Presentatie Henri Bontenbal. Foto: Phil Nijhuis/ANP

De nieuwe voorman van het CDA, Henri Bontenbal (40), is een man van de ‘slow politics’. Dat leiderschap van de christen-democratische partij komt hem aanwaaien. Liever had hij eerst nog jaren Haagse ervaring willen opdoen, zoals in zijn geval – de afgelopen periode – als fractiesecretaris.

(Lees verder onder de video)

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Van de kandidaten om Wopke Hoekstra op te volgen als CDA-leider, waren er nog maar twee over. De fractieleden Bontenbal en Derk Boswijk. Die laatste is bekender, want hij voerde het woord over stikstof en landbouw. Hij is ook actiever op sociale media en in tv-talkshows.

Bontenbal was intern echter belangrijker voor het CDA. Hij is ideologisch zwaarder.

CDA verkeert al het hele jaar in onrust

Het CDA verkeert al het hele jaar in onrust. Al voor de Statenverkiezingen – toen iedereen de zoveelste CDA-verkiezingsnederlaag zag aankomen, leken de dagen van Hoekstra geteld. In het artikel ‘In het CDA woedt een veenbrand’ (25 februari 2023) werd Bontenbal al getipt als mogelijke opvolger: ‘Op het reservebankje zit het talentvolle Kamerlid Henri Bontenbal, maar die is nog onervaren.’

Bontenbal (40) behoort tot de 2021-lichting CDA’ers, een generatie voor wie CDA-regeringsmacht al lang niet meer vanzelfsprekend is. Zijn grote voorbeeld is Ruud Lubbers, CDA-premier van 1982 tot 1994. Bontenbal komt uit een protestantschristelijke, zeer muzikale familie. Het gezin had acht kinderen en zijn vader was landmeter in Rotterdam. Alle straten in de Maasstad werden wel een keer door vader Bontenbal opgemeten. Als Bontenbal daarover vertelt, begrijp je hoe hij als rationele natuurkundige zich aangetrokken voelt tot de christen-democratische ideologie. Ondanks de verschillen tussen deftige en volkse straten, is een stad toch een gemeenschap.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw