Premium Lock Dit is het netwerk van Pieter Omtzigt

09 augustus 2023Leestijd: 5 minuten
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Foto: Peter Hilz/HH/ANP

Pieter Omtzigt gaat met een eigen partij, Nieuw Sociaal Contract, meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Hij kan terugvallen op clubs die pleiten voor ‘politiek van het midden’.

Pieter Omtzigt (49) is als een sfinx die zich niet laat doorgronden. De ‘ware christen-democraat’ of ‘politicus van het midden’, zoals fans hem noemen, is minder eenzaam dan hij lijkt. Het Kamerlid steunt op een achterban die zich de afgelopen jaren heeft geschoold in politiek denkwerk, ervaring heeft en snel actief kan worden in een nieuwe beweging.

Al in 2020 was Omtzigt, toen nog CDA-lid, in het vizier van de dat jaar opgerichte Stichting Sociale Christendemocratie, die Omtzigts pleidooi voor een nieuw sociaal contract met de burger omarmt. De oprichters zien in Omtzigt een volksvertegenwoordiger zoals die hoort te zijn. Eén die de regering met onderzoek echt controleert. De oprichters zijn teleurgesteld in het CDA en bezorgd over ‘het verstatelijkte maatschappelijke middenveld en establishment dat van de samenleving een soort D66-feestje maakt’. En de regering was meer bezig met ‘draagvlak’ zoeken dan oplossingen.

Hoewel de stichting zich met inhoudelijke bijdragen zei te richten op alle partijen, luisterde Omtzigt haar oprichting op door in coronatijd vanuit zijn Enschedese huiskamer een lezing te geven met de titel De (on)betrouwbare overheid.

Afgelopen jaren gaf de oud-CDA’er subtiel acte de présence bij bijeenkomsten van De Nieuwe Denktank (voor het ‘politieke midden’) die voortkwam uit de Stichting Sociale Christendemocratie. De denktank heeft ook een sociaal-democraat als publicist René Cuperus in het curatorium en zegt geen virtuele Omtzigt-partij te zijn.

Omtzigt is nauw betrokken bij De Nieuwe Denktank

Voorzitter van zowel stichting als denktank is Robert Kamphuis, een jurist die in Den Haag en Brussel voor CDA-(Euro)parlementariër Wim van de Camp werkte en graag benadrukt dat hij weliswaar woont in Amsterdam, maar komt uit Apeldoorn. Directeur ad interim van de denktank is jurist Quinten Pluymaekers, een van degenen die Omtzigt hielp met zijn boek Een nieuw sociaal contract.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw