Premium Lock Hoe Pieter Omtzigt gratis het CDA kreeg aangeboden

07 augustus 2023Leestijd: 4 minuten
Oud-CDA’ers Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt gelden inmiddels als meer CDA dan het CDA zelf. Foto: Bart Maat/ANP

Met de verkiezingen in zicht nemen de paniek en chaos binnen het CDA toe. Naar BBB overstappen, of naar Pieter Omtzigt? Prominenten bieden hem de hele partij aan.

Mona Keijzer knalde de CDA-deur achter zich dicht na ruzie over een eventueel leiderschap van Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. CDA’ers fluisteren dat Keijzer – in 2021 ontslagen als staatssecretaris van Economische Zaken na kritiek op het coronabeleid – straks namens BBB in een kabinet zit of aantreedt als BBB-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen in mei.

In het CDA was zij op de hand van Pieter Omtzigt. Zomer 2020 steunde ze hem in de tweede ronde van de CDA-verkiezingen, die Omtzigt nipt verloor. Winnaar Hugo de Jonge trok zich later terug, omdat hij werd vereenzelvigd met nare coronamaatregelen.

Bruls leidde toen het Veiligheidsberaad van burgemeesters en tekende voor beperkingen als de avondklok. In de campagne naar 22 november is hij belast met dezelfde handicap als destijds De Jonge. CDA’ers zeggen dat Bruls piekerde over het leiderschap, maar ervan afziet. Hooguit wordt hij partijvoorzitter. Die functie is niet vacant, maar het gerucht gaat dat Hans Huibers eind dit jaar stopt.

Sinds 2006 won het CDA geen Kamerverkiezingen meer

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw