PvdA en GroenLinks: de politieke stamboom van de ‘linkse wolk’

18 juli 2023Leestijd: 1 minuut
Fractievoorzitters Jesse Klaver (GroenLinks) & Attje Kuiken (PvdA). Foto: ANP /HOLLANDSE/HOOGTE /ROBIN UTRECHT

PvdA en GroenLinks trekken samen op. Op 13 juni werd al een gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer geïnstalleerd en de partijen doen ook met één lijst en verkiezingsprogramma mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november. Een volledige fusie zou geen unicum zijn: zo zijn de partijen ooit zelf ook ontstaan.

Doel van de samenwerking is een invloedrijk blok – door demissionair premier Mark Rutte (VVD) aan het begin van dit jaar ‘linkse wolk’ genoemd.

Politiek zonder GroenLinks en PvdA is haast niet meer voor te stellen. Maar het is niet gek als partijen opgaan in iets nieuws. Op die wijze ontstonden GroenLinks, PvdA en hun voorgangers ook. Dat ging vaak niet zo ordentelijk als de koers die het groen-rode blok nu vaart. Door fusies en afsplitsingen van (ruziënde) politici delen de partijen nu al een deel van hun DNA.

PvdA GroenLinks
(Klik op de afbeelding om te vergroten)